Leul s-a apreciat pana la finalul zilei de vineri cu circa un ban fata denivelul de joi seara, pana la 3,6135 lei/euro, pe seama ordinelor de vanzare de valuta venite pe parcursul zilei, atat de la jucatorii locali, cat si de la cei straini.
Cotatia leului a scazut brusc, in prima parte a sedintei de vineri, de la 3,6275 lei/euro la 3,6070 lei/euro, dupa care s-a mentinut in apropierea nivelului de 3,61 lei/euro, iar la 17:35, bancile cumparau un euro cu 3,6135 lei si il vindeau cu 3,6185 lei.

Banca centrala a afisat, vineri, un curs de referinta de 3,6139 lei/euro, care reflecta o apreciere cu peste doi bani (0,62%), a monedei nationale fata de euro. Acest nivel nu a mai fost atins de peste o luna, respectiv din 2 iunie, cand banca centrala a afisat un curs de 3,6082 lei/euro.

Cursul de referinta afisat, vineri, de BNR arata o depreciere cu peste un ban a leului (0,49%) in fata dolarului, pana la 2,3021 lei/dolar, de la 2,2908 lei/dolar, cat era joi.

Declaratiile de joi ale presedintelui BCE, Jean Claude Trichet, au determinat piata sa considere ca majorarea dobanzii cheie din zona euro, de la 4% la 4,25% pe an, nu va fi urmata neaparat de altele similare. In plus, Trichet a subliniat ca autoritatile americane si-au afirmat suportul pentru un dolar puternic, ceea ce a atras deprecierea monedei europene atat fata de dolar, cat si fata de monedele emergente.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat in prima parte a zilei, de la 1,5675 la 1,5727 dolari/euro, iar dupa ora 9:45, ora Romaniei, dolarul a inceput sa se aprecieze treptat in fata monedei europene, ajungand sa fie cotat la 1,5654 dolari/euro. La 17:35, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5691 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,77% pe an, mai scazut decat cel de 9,83% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,27% pe an, de la 10,33% pe an, cat era joi.

Dobanzile la depozitele in lei pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda cheie, de 10% pe an, pe seama echilibrarii nevoii de lichiditate din piata monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri