ABN Amro este singura banca din Romania care tranzactioneaza in prezent certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) si a derulat din martie pana in prezent tranzactii cu 2 milioane de certificate pentru firmele romanesti, a spus seful diviziei de vanzari corporate al bancii, Adrian Dragan.
"Operatorii romani inca nu stiu ce pot face cu aceste certificate insa, in functie de infomatiile care vor fi in piata, numarul tranzactiilor va creste. Ne asteptam ca primii interesati sa fie operatorii puternici de la noi care au detineri importante si valori mari pe piata. Acestia nu vor ramane la tranzactii simple de vanzare-cumparare, ci vor efectua si unele mai complicate de genul: imprumuturi pe baza de EUA ori cumparari-vanzari la termen", a mentionat Dragan, potrivit NewsIn.

Certificatele de emisii de gaze de sera vor fi alocate in 20 de tari printre care si in Romania, iar Dragan recomanda ca cele mai multe din tranzactii sa fie realizate in perioada decembrie 2008-2012, cei mai rapizi fiind avantajati.

Potrivit lui Dragan, se pot face si tranzactii cu alt termen, insa costurile pentru operatori vor fi mai mari.

Pentru perioada 2008-2012, in planul national de alocare au fost aprobate 229 de instalatii si 75,94 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera de catre Uniunea Europeana (UE), din care cea mai mare pondere (146 instalatii) in schema de comercializare a EUA este detinuta de sectorul energetic.

In prezent nu au fost inca alocate certificate pentru 2008, deoarece Registrul National a devenit operational mai tarziu decat fusese stabilit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri