"Operatorii romani inca nu stiu ce pot face cu aceste certificate insa, in functie de infomatiile care vor fi in piata, numarul tranzactiilor va creste. Ne asteptam ca primii interesati sa fie operatorii puternici de la noi care au detineri importante si valori mari pe piata. Acestia nu vor ramane la tranzactii simple de vanzare-cumparare, ci vor efectua si unele mai complicate de genul: imprumuturi pe baza de EUA ori cumparari-vanzari la termen", a mentionat Dragan, potrivit NewsIn.

Certificatele de emisii de gaze de sera vor fi alocate in 20 de tari printre care si in Romania, iar Dragan recomanda ca cele mai multe din tranzactii sa fie realizate in perioada decembrie 2008-2012, cei mai rapizi fiind avantajati.

Potrivit lui Dragan, se pot face si tranzactii cu alt termen, insa costurile pentru operatori vor fi mai mari.

Citeste si:

Pentru perioada 2008-2012, in planul national de alocare au fost aprobate 229 de instalatii si 75,94 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera de catre Uniunea Europeana (UE), din care cea mai mare pondere (146 instalatii) in schema de comercializare a EUA este detinuta de sectorul energetic.

In prezent nu au fost inca alocate certificate pentru 2008, deoarece Registrul National a devenit operational mai tarziu decat fusese stabilit.