In urma rotunjirii dobanzilor, pierderile vor fi nesemnificative, atat pentru banci, cat si pentru clienti, normele BNR impartind pierderile de-o parte si de alta. In cazul creditelor in moneda veche, denominarea nu modifica termenii contractului incheiat cu banca. Suma imprumutata va fi denominata prin efectul legii, nefiind necesara semnarea unui act aditional in acest sens.
Chiar daca au existat o multime de voci potrivit carora denominarea va usura buzunarele romanilor in urma rotunjirilor, iata ca pana la urma leul greu nu va musca din portofele. Agitatia produsa de procesul denominarii in ceea ce priveste rotunjirea se apropie de sfarsit, chiar daca va mai fi nevoie de ceva timp pana cand populatia se va obisnui cu noul leu. In iuresul provocat de calculele referitoare la rotunjirea salariilor, dividendelor sau preturilor, dobanzile par a fi uitate. Din fericire insa, nici aici nu par a fi probleme, efectele denominarii asupra castigurilor obtinute din dobanzi fiind minime.

Nimeni nu pierde, nimeni nu cstiga

Reprezentantii bancilor sustin ca, n mod normal, procesul de denominare nu va afecta modul de fixare sau de calcul al dobanzilor. In cazul creditelor in ROL, denominarea nu modifica termenii contractului incheiat cu banca, iar suma imprumutata de la banca va fi denominata prin efectul legii, nefiind necesara semnarea unui act aditional. In cazul depozitelor in ROL, banca va tine evidenta operatiunilor in noua moneda, iar pentru depozitele scadente dupa 1 iulie 2005, dobanda va fi exprimata in lei noi. De asemenea, in extrasul de cont dobanda si depozitele se vor regasi exprimate in lei noi.

Rotunjiri

In cazul dobanzilor care nu sunt divizibile cu 10.000, rotunjirea se va face conform indicatiilor date de Banca Nationala a Romaniei in circulara 19/2005. Astfel, daca a treia zecimala este mai mare de 5, se rotunjeste in sus, respectiv daca zecimala este mai mica de 5, rotunjirea se va face in jos.
In cazul unui depozit a carui dobanda la maturitate era, inainte de denominare, de 10.526.375 ROL, prin impartirea la 10.000 se obtine, dupa denominare, suma de 1.052,6375. Dar pentru ca nu se accepta decat doua zecimale, rotunjirea se face in sus (a treia zecimala fiind mai mare sau egala cu 5), rezultand in final 1.052,64 RON. Urmand aceeasi baza de calcul, la o dobanda de 10.526.345 ROL (1.502,6345 RON), rotunjirea se va face in jos, pana la 1.052,63.
Rotunjirile se fac datorita faptului ca se va lucra cu maximum doua zecimale, conform precizarilor BNR. Daca nu s-ar face aceste rotunjiri, ar rezulta diferente mari intre soldurile conturilor nedenominate si ale celor denominate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri