Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata dobanzii pe care o plateste bancilor comerciale la sumele constituite in rezerve minime obligatorii in lei de la 3,30% la 3,35% pe an, cresterea fiind mai ampla in cazul rezervelor in euro, au anuntat reprezentantii bancii centrale, citati de NewsIn.

Astfel, sumele constituite in rezerve minime obligatorii in euro de catre bancile comerciale vor fi remunerate de catre banca centrala cu o dobanda anuala de 1,65%, in crestere cu 0,1 puncte procentulae fata de perioada precedenta.

La rezervele minime in dolari, dobanda platita de BNR ramane aceeasi, de 0,80% pe an.

Noile dobanzi se aplica incepand cu perioada 24 iunie - 23 iulie 2008.

Ultima data cand BNR modificase rata dobanzilor pe care le acorda bancilor comerciale pentru sumele constituite in rezerve minime obligatorii a fost in luna mai, cand dobanzile au fost majorate la lei, reduse la dolari si mentinute la euro.

Bancile sunt obligate sa depuna la BNR, pana pe 23 ale lunii, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta, cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 20% din pasivele in lei cu clauza de rambursare anticipata, in vreme ce pentru pasivele in moneda nationala fara o astfel de clauza nivelul este de 0%.

Pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 40% din nivelul acestora, indiferent daca au sau nu clauza de rambursare anticipata.

Nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost modificat ultima oara in iulie 2006, de la 16% la 20%, in vreme ce nivelul ratei rezervelor la pasivele in valuta a fost majorat in martie 2006, de la 35% la 40%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Deficitul extern al Romaniei la 4 luni, cu 40% mai mare decat in 2018