"Aviva Fond de Pensii este interesata sa investeasca in fonduri inchise de investitii (private equity)", a declarat directorul executiv al societatii, Eugen Voicu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca este nevoie de o perioada de circa trei ani pana cand activele fondurilor vor avea o dimensiune suficient de mare, astfel incat sa poata fi investit cel mult 4% din activul unui fond intr-un asemenea mecanism, unde investitia minima porneste de la 5-10 milioane euro.

Directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca "orice diversificare a instrumentelor in care se poate investi este binevenita".

Potrivit lui Craciun, este nevoie de cel putin un an si jumatate pentru ca activele fondului sa fie suficient de mari, astfel incat o parte din acestea sa fie investite in astfel de instrumente.

El sustine ca exista unele probleme in ce priveste modul de evaluare a investitiei, dar sustine ca investitiile in fonduri care fac plasamente in alte fonduri de tip private equity sunt interesante, deoarece "ai o expunere la mai multe fonduri si diversifici portofoliul".

AIG Fond de Pensii considera ca investitiile in fonduri inchise de investitii (private equity) sunt prea riscante
pentru un fond de pensii care nu are o maturitate mai mare de doi ani, iar in perioada imediat urmatoare va investi 60% din active in titluri de stat.

"Pentru prima perioada de timp, unul-doi ani, sumele administrate nu vor fi investite in astfel de instrumente, urmand ca, dupa o maturizare a pietei, sa se ia in calcul astfel de oportunitati", a declarat directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca Cozma.

Citeste si:

Directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, considera, de asemenea, ca "este prematur sa vorbim de investitii in private equity".

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu a reglementat plasarea activelor unui fond in astfel de instrumente.

Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) anunta la sfarsitul lunii mai ca vrea sa convinga arbitrul pensiilor private sa permita plasarea, pentru inceput, a 3% din activele jucatorilor de pe piata pensiilor obligatorii in fonduri de investitii de tip private equity.

Fondurile de tip private equity reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate la bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

Fondurile de investitii de capital de risc activeaza pe piata din Romania de la sfarsitul anilor ’90, iar in prezent, majoritatea celor mai puternice fonduri globale si regionale au deschis birouri de reprezentare si in Romania.