Astfel, potrivit acestui proiect, masura supravegherii speciale se va realiza pe o perioada de cel mult sase luni, CSSPP putand dispune prelungirea termenului o singura data, pe o perioada ce nu poate depasi sase luni.

"Principalul scop al normei privind instituirea supravegherii speciale a administratorilor fondurilor de pensii din sistemul pilonului II este protejarea intereselor participantilor sau a beneficiarilor la fondurile de pensii administrate privat", sustin reprezentantii CSSPP.

Proiectul de norma urmareste eliminarea unor riscuri potentiale privind functionarea administratorilor sau a fondurilor de pensii.

Norma contine reguli privind procedura si conditiile de instituire si de incetare a masurii de supraveghere speciala, respectiv de desemnare a Consiliului de supraveghere speciala si atributiile acestuia.

Citeste si:

Spre dezbatere publica a fost trimis si proiectul normei privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii obligatorii in caz de invaliditate si in caz de deces.

Proiectul de norma contine prevederi referitoare la modul in care activul personal va fi utilizat in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale sau participantul decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii private.

Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de arbitrul pensiilor private, participantul va primi suma existenta in contul sau ca plata unica.