Fiul omului de afaceri Florin Pogonaru si Fundatia Erste, principalul actionar al Erste Bank, sunt parteneri intr-o companie care va lansa, in lunile viitoare, servicii bancare complexe pe telefonul mobil in Romania.

In prima faza, compania si-a propus sa atraga clienti dintre cei care au deja conturi deschise la Banca Comerciala Romana (BCR), membra a grupului Erste.

"Conturile vor ramane la BCR, insa aceasta nu se va implica in oferirea serviciilor. Interactiunea cu clientii se va face exclusiv prin noua companie", a declarat Andrei Pogonaru actionar si membru al boardului noii firme, potrivit NewsIn.

El nu a dat detalii legate de noul brand sau numele companiei, deoarece acestea sunt aspecte in curs de clarificare.

"Este vorba despre un parteneriat pe care l-am incheiat cu Fundatia Erste, care este si actionar majoritar al companiei nou-infiintate, prin care se va aplica licenta. Oferim servicii bancare cu ajutorul carora clientii nu mai trebuie sa se duca la banca, deoarece totul se poate face prin telefonul mobil", a explicat Pogonaru.

Romania este prima piata pe care vor fi lansate noile servicii, "in a doua parte a acestui an", insa Fundatia Erste urmareste sa extinda aplicarea licentei pe mai multe piete pe care este prezenta in Europa Centrala si de Est.

"Vrem sa ajungem sa oferim microcredite sau tranferuri internationale prin telefonul mobil"

Noul produs "vizeaza zona rurala, publicul tanar, in general populatie nebancarizata" si va permite, pentru inceput, plata cu telefonul mobil la comercianti, plata facturilor sau reincarcarea cartelei telefonice prin accesarea directa a contului bancar de pe aparatul mobil, insa ar putea ajunge pana la transferuri bancare internationale si microcredite, a adaugat Pogonaru.

Dupa primul an de activitate, compania tinteste sa atraga intre 200.000 si 250.000 de clienti.

"Pe plan mondial, numarul clientilor care folosesc acest tip de servicii va depasi probabil 10 milioane la sfarsitul lui 2008. De asemenea, valoarea transferurilor la nivel global a ajuns la 18 miliarde euro. Este un model care a functionat extrem de bine in state asiatice sau in Africa de Sud", a mai spus Pogonaru.

Noul sistem, de 100 de ori mai sigur fata de serviciile bancare pe internet

El subliniaza ca noul sistem, al serviciilor bancare complexe prin telefonul mobil, este mult mai sigur comparativ cu serviciile bancare uzuale prin internet.

"Pentru a frauda prin acest sistem trebuie ca acele persoane sa ajunga sa controleze reteaua de telefonie mobila. Din acest punct de vedere, sistemul este de 100 de ori mai sigur fata de serviciile bancare prin internet", a completat Pogonaru.

Unele banci din Romania, printre care BCR, Bancpost sau Raiffeisen Bank, ofera deja servicii de mobile banking, insa acestea permit un numar restrans de operatiuni, precum verificarea soldului pentru credite sau depozite.

Andrei Pogonaru este fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si care detine mai multe firme, reunite sub umbrela Central European Financial Services (CEFS). De asemenea, Florin Pogonaru este membru al Consiliului de Supraveghere al BCR.

Fundatia Erste, actionarul principal al grupului Erste Bank, cu o detinere de peste 30%, este succesorul direct al casei de economii "Erste österreichische Spar-Casse", infiintata la Viena in 1819.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri