"Potrivit studiului nostru, numai 29% dintre persoanele intervievate spun ca organizatiile lor dispun de capacitati care au trecut de nivelul de baza in gestionarea riscului", mai arata autorul studiului, William D. Eggers, director de cercetare globala pentru sectorul public.

In ciuda progreselor de eficientizare din ultimul deceniu, guvernele lumii continua sa se confrunte cu constrangeri semnificative de management financiar, arata studiul companiei de consultanta.

"In trecut, finantarea guvernamentala a fost adesea retrogradata la activitati de back-office", considera directorul Deloitte Touche Tohmatsu in probleme vizand sectorului public, Greg Pellegrino.

Unul dintre directorii din cadrul Deloitte Romania, Radu Kubinschi, spune ca rezultatele studiului la nivel global se aplica si in cazul Romaniei.

Citeste si:

"Una din provocarile cele mai importante carora Romania a trebuit sa le faca fata odata cu aderarea la Uniunea Europeana a fost aceea de a perfectiona managementul resurselor financiare pe care le administreaza. Aceasta provocare este cu atat mai semnificativa cu cat resursele au crescut simtitor ca urmare a cresterii accentuate economice si a accesului la resursele financiare nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana", a explicat acesta.

Kubinschi spune ca este nevoie de masuri urgente de imbunatatire a utilizarii fondurilor publice, atat de la bugetul de stat, cat si de la UE, avand in vedere rezultatele "modeste", pana in prezent, in absorbtia fondurilor europene, "realizarile moderate in atingerea tintelor de stabilitate financiara" si viitoarea aderare la zona euro.

Studiul Deloitte "Administrarea finantelor in guvern: Transformarea intreprinderii de stat printr-un management financiar mai bun", se bazeaza pe interviuri efectuate in peste 200 de organizatii guvernamentale din 28 de state.