Actionarii Credit Europe Bank, controlata de grupul turc Fiba, ar putea decide, intr-o sedinta din 20 august, majorarea capitalului social al bancii cu 375 milioane lei, pana la 675 milioane lei (189 milioane euro), potrivit convocatorului AGA publicat in Monitorul Oficial.
Majorarea va presupune doua componente, prima constand in conversia a trei credite subordonate, in valoare totala de 150 milioane lei, in aport la capitalul social.

A doua componenta a majorarii este un aport in numerar, in valoare de 225 milioane lei, "in vederea mentinerii procentului de participare la capitalul social detinut de actionarii inregistrati in registrul actionarilor bancii la data de referinta (20.08.2008)", se precizeaza in convocator.

Majorarea va presupune emiterea unui numar de 174,4 milioane de noi actiuni, cu valoarea nominala de 2,15 lei.

In prezent, Credit Europe Bank are ca actionar majoritar societatea Credit Europe Bank NV, cu sediul in Olanda, care detine 89,8% din capital, Credit Europe Leasing IFN are 1,11% din actiuni, in timp ce alti actionari detin 9,09% din capital, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a bancii.

In aceeasi sedinta, actionarii vor mai dezbate propunerea de revocare din functie a unui membru al consiliului de administratie si alegerea unui nou membru, cu un mandat pana in 12 aprilie 2010.

Conducerea bancii este asigurata, in prezent, de Tamer Ozatakul (presedinte), Murat Sabaz (prim-vicepresedinte), Mirela Bordea, Sedat Topcu si Omer Tetik (vicepresedinti).

Ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor (AGA) mai contine propunerile de demitere a actualului auditor financiar al bancii si alegerea unuia nou, de revizuire a bugetului de venituri si cheltuieli pe 2008 si de renuntare "la acordarea indemnizatiei membrilor consiliului de administratie pentru anul 2008", incepand cu 20 august.

Actionarii Credit Europe Bank vor dezbate, tot in 20 august, asupra modificarii conditiilor de cumparare a unei participatii la Credit Europe Ipotecar IFN, in valoare de 73,08 milioane lei, reprezentand mai putin de o cincime (17,37%) din fondurile proprii ale bancii, care insumeaza 417,02 milioane lei.

Dupa preluarea participatiei, Credit Europe Bank ar urma sa detina 99,99% din capitalul Credit Europe Ipotecar IFN.

Actionarii Credit Europe Bank vor hotari si asupra preluarii unei alte companii din grup, Credit Europe Leasing IFN SA(care este la randul sau actionar al bancii), prin cumpararea unei participatii de 99,99965% din capitalul social.

Actualul actionar majoritar al Credit Europe Leasing IFN este Credit Europe Bank NV, companie controlata de Fiba Holding din Turcia. Holdingul Fiba are sediul in Istanbul si este controlat de familia Özyegin.

Credit Europe Bank NV, cu sediul in Olanda, are subsidiare - in afara de Romania - in Rusia, Ucraina si Elvetia si sucursale in Germania, Belgia si Malta. Compania mai are birouri reprezentative in Turcia si China.

Fiba a vandut, in 2006, 46% din actiunile Finansbank Turcia celei mai mari banci grecesti, National Bank of Greece, care a preluat, in urma tranzactiei, si brandul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri