Marea majoritate a actionarilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) nu au nici o legatura si nu pot influenta in nici un fel deciziile privind activitatea societatii la care, de buna-voie sau fara nici o intentie, au devenit actionari. Cei mai multi dintre acestia au devenit actionari in urma primei etape de privatizare in masa in 1992 cand au fost emise primele certificate de proprietate, si detin cateva titluri la fiecare SIF pentru ca in perioada 1992 - 1996 nu si-au ridicat dividendele aferente certificatelor de proprietate. Este de remarcat faptul ca multi dintre actionarii la SIF-uri rezultati in urma procesului de privatizare in masa nici macar nu stiu ca detin aceste actiuni, iar cei care stiu nu-si pot vinde titlurile pentru ca i-ar costa mai mult ordinul de vanzare decat suma astfel obtinuta. In plus, pragul de detinere de maximum 0,1% din actiuni, introdus in statul societatilor inca de la infiintare, limiteaza posibilitatea convocarii unei Adunari Generale statutare, in cadrul careia actionarii sa participe la luarea deciziilor. In aceste conditii, oare ce succes ar avea varianta propusa de reprezentantul uneia dintre SIF-uri pentru concentrarea capitalului prin rascumpararea actiunilor detinute de micii actionari. Aceasta este singura varianta propusa pana in acest moment pentru rezolvarea problemelor ridicate de dispersia foarte mare a actionariatului. Insa, si pentru o astfel de masura se asteapta instructiuni de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Majorarea pragului - o solutie morala

Pe de alta parte, majorarea, sau chiar eliminarea pragului de detinere de maximum 0,1% din actiunile unei Societati de Investitii Financiare reprezinta subiect de discutii de aproape zece ani, fara insa a se gasi o solutie in acest sens. Cine este "pro" si cine este "contra" acestui prag? "Probabil cei care doresc ridicarea pragului vor avea castig de cauza si este moral ca se intample asa intrucat ei sunt de facto actionarii SIF-urilor; totusi nu pot sa nu remarc faptul ca au ajuns sa detina pachete peste dimensiunea acceptata in statut ca urmare a incalcarii acestui statut. O decizie corecta, in acest caz, trebuia sa aiba in vedere care este cea mai indicata politica pentru SIF si in acest sens CNVM-ul va avea un rol major in supravegherea operatiunilor asa cum ar trebui sa o faca pentru toti emitentii", ne-a declarat Siminel Andrei, presedintele Rasdaq.

In acest moment, actionarii, fiind extrem de dispersati si greu de co-interesat sa participe la sedintele AGA, nu au nici o sansa sa influenteze deciziile conducerilor executive ale societatilor. La randul lor, sefii SIF-urilor si membrii Consiliilor de Administratie au oare un interes real sa convoace cat mai multi actionari in cadrul AGA, care ar putea pune in pericol aprobarea deciziilor Consiliilor de Administratie si ar putea chiar sa ceara schimbarea conducerii.

Presedintele Consiliului de Administratie al unei societati de investitii financiare poate fi ales si demis "exclusiv" de catre Adunarea Generala a Actionarilor, conform Legii 31/1990 in baza careia functioneaza aceste societati. Mai mult decat atat, pentru alegerea sau demiterea presedintelui Consiliului de Administratie este nevoie de majoritate absoluta, respectiv jumatate plus unu din numarul total al actionarilor. Reamintim, un SIF are in jur de noua milioane de actionari. Daca tinem seama si de faptul ca nici o persoana fizica sau juridica nu poate detine mai mult de 0,1% din capitalul social al unei astfel de societati, inseamna ca o astfel de societate poate avea cel putin 1000 de actionari. Pentru a schimba un presedinte, ar trebui sa fie prezenti minimum 501 actionari care sa voteze toti in acelasi sens. Conform Legii 31/1990, daca la prima convocare a unei AGA nu se prezinta suficienti reprezentanti ai actionarilor, aceasta se amana, iar la a doua convocare deciziile se iau cu majoritatea celor prezenti. De aceea, singura solutie pentru schimbarea unui presedinte de SIF este, in acest moment, justitia.

CNVM cauta solutii

Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, ne-a declarat ieri ca exista un "proiect de instructiune referitor la activitatea SIF-urilor, care va aduce precizari privind incadrarea in prevederile Legii 297/2004 privind piata de capital". "Membrii comisiei se vor intalni in cursul acestei saptamani cu reprezentantii SIF-urilor si vor discuta pe marginea acestei propuneri", a explicat Ciprian Ene. Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, s-a abtinut de la comentarii pe aceasta tema, sustinand ca orice declaratie in acest sens inainte de aparitia instructiuinilor care sa clarifice situatia ar putea influenta pretul de piata al actiunilor SIF. CNVM are programate, in primul trimestru al acestui an, controale la toate cele cinci SIF-uri. "Aceste controale au fost reportate din anul 2004 si este vorba doar de controale de fond. Tematica de control cuprinde evaluarea activului net, politica de investitii, situatiile financiare si raportarile periodice si urmareste incadrarea activitatii societatilor in prevederile legale", a precizat purtatorul de cuvant al CNVM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri