Adevarata cursa pentru calificarea in finala preluarii celui mai mare grup bancar din Romania, Banca Comerciala Romana, a inceput ieri, de la ora 17.00. Cei 11 competitori sint de mare calibru si vom asista, probabil, la cea mai puternica lupta in ringul privatizarii din istoria postdecembrista a Romaniei.
Cea mai puternica lupta pentru un activ al statului roman a inceput ieri, 7 iulie, la ora 17.00, cind termenul limita pentru depunerea scrisorilor de intentie pentru BCR a expirat. Investitorul strategic va putea prelua un pachet de 50% plus una dintre actiunile BCR sau 61,8825%, potrivit anuntului de privatizare publicat de AVAS. Daca va fi vindut ultimul pachet mentionat, BERD si IFC vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentind fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul bancii.

In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pina la 50% plus o actiune. Principalul criteriu de precalificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin BBB minus - n.r.) acordat de catre o agentie internationala de rating reputata. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobindi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR. Investitorii precalificati vor fi anuntati la 14 iulie.

Favoriti si competitori

Banca Intesa, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas, Citigroup impreuna cu fondul de investitii Texas Pacific, KBC, ABN Amro, Erste Bank, Milennium BCP (Banco Commercial Portugues SA), Dexia, Banca Nationala a Greciei sint marile grupuri bancare financiare internationale aliniate la start. Nici una dintre aceste veritabile forte bancare nu este de neglijat ca potential cumparator al Bancii Comerciale Romane. Se pot face insa clasamente cu favoriti, dupa diverse criterii.

In mod cert, intre numele de mai sus se afla banci cu putere enorma. Vorbim de Citigroup, cea mai mare banca din lume, de Deutsche Bank si de nou intratele in cursa ABN Amro si Erste Bank. Unele dintre aceste banci, de a caror notorietate financiara este inutil sa mai amintim, nu sint insa prezente pe piata bancara din Romania decit prin birouri de reprezentare (Deutsche Bank si Citibank). Un alt competitor cu adevarat redutabil se anunta a fi BNP Paribas, o banca mare, a carei capitalizare bursiera este chiar superioara celei a Deutsche Bank si care ar dori sa puna piciorul in aceasta parte a Europei. Analistii pietei bancare considera ca un concurent de temut este si Banca Intesa. Sanse mai mici par sa aiba Milennium BCP si Banca Nationala a Greciei, dar nici surprizele nu sint excluse.

Cistigatorul va fi cunoscut la iarna

Din cauza mizei mari si a competitorilor puternici, este greu de presupus ca privatizarea BCR se va finaliza pina la sfirsitul anului in curs. Cu toate acestea, vinzatorul, respectiv Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), sustine contrariul.

Vom deschide camera de date a bancii, iar pina la 19 septembrie asteptam ofertele finale. Am estimat ca anuntul privind cistigatorul si semnarea contractului vor avea loc pe 21 noiembrie, dar este greu de spus cum vor decurge negocierile si citi finalisti vor fi, asa ca anuntul de privatizare nu va include si aceasta data, a explicat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.

Retrasi din cursa

Dupa megafuziunea din 12 iunie a UniCredit si HVB, acestea nu mai sint interesate de achizitia BCR. Prin acest acord cu HVB, Grupul UniCredit isi va atinge obiectivele strategice in Romania fara o achizitie majora si isi va consolida pozitia in topul sistemului bancar romanesc. In consecinta, UniCredit a decis sa nu mai participe la procesul de privatizare a BCR si CEC, se arata intr-un comunicat. Un alt motiv pentru aceste retrageri este constituit si de recenta fuziune dintre HVB si Banca Tiriac. Concentrarea bancara realizata prin eventuala cumparare a BCR ar fi condus la un aviz negativ din partea Consiliului Concurentei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri