Preluarea imbuteliatorului Herculane Water de catre producatorul de apa minerala Carpatina din Piatra Neamt a fost finantata printr-un credit de sapte milioane de euro acordat de compania austriaca Mezzanine Management Central Europe, prin intermediul fondului Accession Mezzanine Capital II.
Aceasta este prima tranzactie incheiata de Mezzanine Management, de la intrarea sa pe piata romaneasca in aprilie 2007.

Finantarea a fost acordata firmei Carpatina si actionarului majoritar al acesteia, compania Lipomin, sub forma unui imprumut pe termen lung, rambursabil in totalitate la scadenta, subordonat finantarilor furnizate de Erste Bank si BCR.

Mezzanine Management acorda finantari de tip mezanin, care combina imprumuturile si participarile la capitalul social.

"Piata fuziunilor si achizitiilor in Romania a inregistrat un trend ascendent in prima jumatate din anul 2008, iar noi estimam o crestere constanta in urmatorul an datorata avantului economic al companiilor romanesti. Biroul nostru isi propune sa realizeze anual doua-trei tranzactii", a declarat directorul de investitii al Mezzanine Management Romania, Ruxandra Pana (foto).

Carpatina a anuntat la inceputul lunii iunie ca a achizitionat firma Herculane Water din Baile Herculane, fabrica de imbuteliat apa plata a societatii si cele doua terenuri aferente, in suprafata totala de peste 7.400 de metri patrati, fara sa precizeze valoarea tranzactiei.


Fondul Accession Mezzanine Capital II are un capital de 261 milioane euro, destinat finantarii de achizitii si sustinerii expansiunii companiilor de talie medie din tarile Europei Centrale si de Est.

Asa numita finantare de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Costurile asociate acestui tip de finantare constau in dobanda fixa perceputa si veniturile obtinute in urma vanzarii actiunilor detinute la compania respectiva.

Finantarea mezanin este utilizata pentru LBO-uri, achizitiile de companii, dezvoltarea firmei, finantari de tip "punte", recapitalizari si restructurari precum si pentru achizitionarea pachetelor minoritare de actiuni ale firmei.

Randamentul investitiilor mezanin se ridica la 12-17% pe toata perioada investitiei, nivel situat peste cel al bancilor (7-8%), obtinut pentru credite, dar sub randamentul obtinut de fondurile de private equity (cel putin 25%)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri