BNR ar putea aproba astazi pachetul de masuri pentru temperarea creditelor * Romanii nu vor mai avea nevoie de aprobarea Bancii Nationale pentru depozite bancare in strainatate
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea aproba astazi pachetul de masuri pentru temperarea creditarii si modificarile la regulament valutar.

Potrivit unor informatii, BNR intentioneaza sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia sau ale familiei, la solicitarile Fondului Monetar International (FMI). "In nici un caz nu vizam o reducere, vom incerca doar sa temperam cresterea, mai ales la creditele in valuta", a explicat, recent, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. BNR a introdus, in luna februarie a anului trecut, doua norme privind creditele pentru populatie, care stabilesc ca rata lunara nu poate depasi 30% din venit in cazul creditelor de consum si 35% in cazul celor ipotecare. Guvernatorul Isarescu a afirmat, recent, ca adoptarea unor masuri pentru temperarea creditului in valuta este inevitabila, in conditiile in care povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impartita in cadrul unui mix de politici economice. Decizia bancii centrale raspunde solicitarii Fondului Monetar, care si-a manifestat in repetate randuri ingrijorarea fata de alimentarea deficitului de cont curent prin credite bancare. Potrivit lui Mugur Isarescu, solicitarea reprezentantilor FMI nu s-a referit la restrictionarea creditului de consum, ci la moderarea cresterii acestuia. Principala ingrijorare a bancii centrale consta in faptul ca majoritatea celor care au contractat credite in valuta au veniturile stabilite in lei, fiind astfel expusi riscului valutar. Potrivit datelor bancii centrale, in primele cinci luni ale acestui an, creditul neguvernamental in valuta exprimat in euro a crescut cu aproape 64%, in timp ce cresterea reala a creditului in lei a fost de 17,7%.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat, recent, ca noile reglementari pentru limitarea vitezei de crestere a creditarii pe care le pregateste BNR vor fi ineficiente, la fel ca si cele introduse in 2004.


Liber la conturile in strainatate

In urma modificarii regulamentului valutar, romanii nu vor mai avea nevoie de aprobarea Bancii Nationale pentru a-si constitui depozite bancare sau conturi curente la banci din alte tari. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat ca suma pe care un rezident o poate transfera in strainatate este nelimitata. Regula este valabila pentru constituirea de depozite sau conturi la orice banca din orice tara. De asemenea, rezidentii pot accesa astfel de instrumente bancare in orice moneda acceptata de banca aleasa pentru aceste operatiuni. Pana acum, romanii aveau nevoie de aprobarea BNR pentru a-si constitui depozite in strainatate. Singura restrictie in vigoare ramane scoaterea din tara, cash, a unor sume mai mari de echivalentul a 10.000 de euro, fara autorizatia autoritatilor. Aceasta prevedere este inclusa in Legea de prevenire si combatere a spalarii banilor.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri