Autoritatile de politica monetara din Polonia si Romania, tari in care monedele de apreciaza si care se confrunta cu o scadere a cererii din zona euro, vor mentine dobanda cheie la sedinta de miercuri, potrivit analistilor, care au participat la un sondaj Reuters, desi Polonia se confrunta cu presiuni din cauza scumpirilor.

Slovacia, care va dopta euro la1 ianuarie 2009, este asteptata sa mentina dobanda cheie la un nivel corelat cu cel al zonei euro, pe 29 iulie, in aceeasi zi in care Serbia ar trebui sa analizeze daca aprecierea dinarului permite controlul cresterii preturilor.

Analistii anticipeaza ca si banca centrala a Cehiei va mentine dobanda cheie la sedinta din 7 august, dar aprecierea record a coroanei cehe si comentariile temperate ale autoritatilor de politica monetara inseamna ca este posibila o relaxare a politicii monetare a Cehiei pana la sfarsitul anului.

Acum cateva luni, jucatorii de pe pietele financiare se asteptau ca inasprirea politicii monetare sa continue pana in decembrie. Acum, analistii spun ca aprecierea valutelor si o scadere semnificativa a cererii din zona euro pentru exporturile est-europene inseamna ca, pentru moment, politica monetara va fi mentinuta.

Citeste si:

"In acest context, cred ca este improbabil sa asistam la miscari ale dobanzilor cheie, mai ales in urmatoarele cateva luni", a spus analistul Neil Shearing de la compania londoneza Capital Economics.

Regiunea ar putea avea de castigat din ieftinirea petrolului, al carui pret a coborat pana la un nivel minim al ultimelor sapte saptamani, de 124 dolari/baril , ca urmare a scaderii cererii de titei de pe pietele internationale si a sperantelor ca recoltele din acest an vor fi mai bogate decat anticipeaza piata, ceea ce va tempera presiunile asupra inflatiei.

Ungaria, pe de alta parte, a invocat aprecierea forintului, care a inregistrat, de asemenea, un nivel maxim istoric saptamana trecuta, ca un factor pentru mentinerea dobanzii de politica monetara la 8,5%, la sedinta din 21 iulie.

Unii dintre analisti spun ca este posibila, totusi, o majorare a dobanzii cheie a bancii centrale a Ungariei, dar economistii chestionati de Reuters anticipeaza ca banca centrala va mentine politica monetara actuala si in restul anului.