Moneda nationala a revenit marti seara la cotatii apropiate de cele din finalul sedintei precedente, in jur de 3,54 lei/euro, dupa o evolutie fluctuanta, in ton cu regiunea, sustin dealerii.

"Se poate vorbi de un trend pe piata internationala. Si francul elvetian se depreciaza in fata monedei europene, pretul petrolului a ajuns la un minim si a incurajat dolarul, care s-a apreciat. Se poate vorbi de o aversiune la risc a investitorilor si suntem si noi influentati", a declarat, citat de NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Dupa o depreciere in debutul sedintei, pana la cotatii de 3,5550 lei/euro, leul a recastigat pe parcursul zilei terenul pierdut. La ora 18:15, euro se tranzactiona cu 3,5375-3,5415 lei.

Alte monede din regiune, precum zlotul si forintul, au avut marti o evolutie similara cu a leului, marcata de o depreciere abrupta in primele tranzactii, urmata de revenirea, pana la finalul sedintei, la cotatiile de la debut.

Cursul de referinta afisat marti de banca centrala indica o usoara apreciere a leului in fata euro, pana la 3,5475 lei/euro, respectiv o intarire nesemnificativa a monedei nationale in fata dolarului, pana la 2,2540 lei/dolar, de la 2,2546 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat dupa o perioada de stagnare de la cotatii de peste 1,5730 dolari/euro pana in apropiere de 1,56 dolari/euro, pe fondul scaderii pretului petrolului in ultima perioada. La 18:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5601 dolari.

Barilul de petrol se tranzactiona marti in apropiere de 125 dolari/baril, cu peste 20 de dolari sub nivelul record de 147,27 dolari/baril atins in 11 iulie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,88% pe an, usor peste cel de 11,78% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 11,38% pe an, de la 12,28% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare s-au mentinut marti peste nivelul dobanzii de politica monetara, la 10,8-11,3% pe an, ca urmare a lipsei de lichiditati a unor banci de sistem, potrivit dealerilor.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Topul investitiilor in 2018: de la Bitcoin, la depozitul bancar