Analistii estimeaza o mentinere a dobanzii cheie la nivelul actual, in conditiile in care anticipeaza o temperare a inflatiei incepand din august, dupa un varf de peste 9% care ar urma sa fie atins in iulie, relateaza NewsIn.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

"Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare", se arata in comunicatul bancii centrale.

BNR urca dobanda pentru a saptea oara in noua luni, la un nou nivel maxim al ultimilor doi ani si 11 luni

Majorarea de astazi este a saptea decisa de BNR in ultimele noua luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

In contextul unui proces dezinflationist constant, banca centrala micsorase in mod constant dobanda cheie timp de doi ani, incepand cu o taiere spectaculoasa cu 4 puncte procentuale in august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - si culminand cu coborarea ratei dobanzii cheie la 7% in iunie 2007.

Citeste si:

Odata cu reinflamarea inflatiei din a doua jumatate a anului trecut, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - si deprecierii leului, banca centrala a inceput inasprirea politicii monetare, prima miscare avand loc pe 31 octombrie 2007, cand dobanda cheie a urcat la 7,5%.

Doua alte majorari sucesive - in ianuarie si in februarie - au adus dobanda de politica monetara la 9% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in februarie la 7,97%, de la mai putin de 4% in primavara anului trecut.

Ulterior, BNR a mai urcat inca de doua ori dobanda, la 9,5% pe 26 martie si la 9,75% pe 6 mai, in paralel cu accentuarea inflatiei anuale la un nivel de 8,63% in a treia luna a anului.

In aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor la 8,62%, respectiv 8,46%, pentru ca apoi sa se accentueze la 8,61% in iunie.

Analistii se asteapta, insa, ca majorarile decise la preturile gazelor si energiei electrice sa aduca un nou varf al inflatiei anuale in lunile din vara, de peste 9%.