Leul a atins ieri un nou nivel maxim al anului fata de euro, dupa o apreciere de aproape doi bani (0,46%), pana la un curs de referinta de 3,5010 lei/euro, ca urmare a inrautatirii prognozei de inflatie a BNR, in care investitorii vad un semnal ca dobanzile vor ramane ridicate, sustin dealerii.
Moneda nationala nu a mai atins acest nivel din 24 decembrie 2007, cand banca centrala a anuntat un curs de 3,4673 lei/euro.

"Piata a reactionat astfel pentru ca majorarea estimarilor de inflatie ar putea indica ca este loc de o noua majorare a dobanzii cheie, poate chiar in septembrie, sau ca, cel putin, nu s-a lasat sa se intrevada o micsorare in acest an" , a declarat, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, putin dupa ora 11, ca banca centrala si-a revizuit in crestere semnificativa prognozele de inflatie pentru 2008 si 2009, la 6,6%, respectiv 4,2%.

"Evolutia leului va depinde mult si de contextul international, de ce vor face Fed si BCE sau de cum va evolua pretul petrolului", a explicat Constantinescu.

Leul era cotat in debutul sedintei cu 3,5050 lei/euro si s-a mentinut in jurul acestui nivel pana putin dupa ora 11, cand, odata cu debutul conferintei de presa a guvernatorului, a intrat pe o tendinta rapida de intarire pana sub 3,50 lei/euro, atingand o cotatie maxima de 3,4980 lei/euro. La 13:50, euro se tranzactiona cu 3,5008 lei.

"Pragul de 3,50 (lei/euro) euro ramane totusi puternic. Sunt multe tatonari ale pragului si cred ca vom asista la conturarea unui trend in sedintele urmatoare", a comentat Constantinescu.

Fata de dolar, cursul de referinta publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o apreciere a leului cu peste un ban (0,49%), pana la 2,2477 lei/dolar, de la 2,2588 lei/dolar, cat era vineri.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat pana aproape de 1,56 dolari/euro, iar la 13:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5588 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,89% pe an, usor peste cel de 10,78% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 11,39% pe an, de la 11,28% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare de tip overnight se mentin ridicate, la 11,5-12,5% pe an, depasind nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25%.

BNR a atras, in cadrul licitatiei saptamanale, 800 milioane lei (228,5 milioane euro) de la o singura banca in depozite la o saptamana, la care plateste o dobanda de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri