Bucurestenii si firmele din capitala au imprumutat, pana la sfarsitul lunii iunie, echivalentul a 61,87 miliarde lei (17 miliarde euro), suma ce a reprezentat peste o treime ( 34,6%) din totalul creditelor in lei si valuta acordate de banci in aceasta perioada, arata datele bancii centrale.
Bucurestenii au fost urmati in clasament de populatia si firmele din judetele Cluj, care au imprumutat echivalentul a 8,4 miliarde lei, Timis (7,07 miliarde lei), Constanta (6,87 miliarde lei) si Brasov (5,78 miliarde lei).

In total, locuitorii si firmele din Bucuresti si din cele patru judete mentionate au luat aproximativ jumatate din creditele acordate de banci in toata Romania pana la jumatatea acestui an.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 939 milioane lei, Giurgiu (1,04 miliarde lei) si Tulcea (1,18 miliarde lei), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat de banca centrala.

Firmele din capitala si bucurestenii se afla pe primul loc si in clasamentul restantierilor, cu datorii neplatite la banci de 488 milioane lei.

Urmatorii in clasamentul restantelor sunt firmele si populatia din Brasov, cu datorii de 138 milioane lei, urmati de Timis (78 milioane lei).

Pe locul trei se afla Bihor, cu restante de 72,6 milioane lei dintr-o suma de 5,4 miliarde de lei acordata de banci clientilor, urmat de Cluj (58 milioane lei) si Suceava (49,63 milioane lei din totalul creditelor de 3,13 miliarde lei).

Totalul restantelor la creditele contractate de poulatie si firmele din Romania erau la sfarsitul lunii iunie de 1,69 miliarde lei (463 milioane euro).

Cele mai mari restante s-au inregistrat la creditele in lei (1,22 miliarde lei), in timp ce restantele la creditele in valuta ajung la 474 milioane lei.

Creditele in lei si valuta, la nivelul intregii tari, insumau la finalul lunii iunie 178,95 miliarde lei (49,06 miliarde euro), iar volumul creditelor in valuta a fost mai mare decat cel in lei cu aproape 19 miliarde lei.

Astfel, creditele in valuta acordate pana in iunie populatiei si firmelor au echivalat cu 98,8 miliarde lei (55% din total) iar cele in lei au totalizat 80,04 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri