Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), actionar majoritar al Fondului Proprietatea, a votat "impotriva" la punctul aflat pe ordinea de zi cu privire la modificarea actului constitutiv al Fondului, in cadrul adunarii generale extraordinare din 8 august, se arata in comunicat.

"Consideram ca, la acest moment, nu a fost finalizata procedura de evaluare a activelor care apartin Fondului Proprietatea, motivat de faptul ca la acest moment institutia noastra a demarat o serie de consultari cu institutiile publice implicate in portofoliul carora se afla societatile comerciale de la care au fost transmise pachete de actiuni la Fondul Proprietatea", a motivat MEF decizia de a respinge propunerea mentionata.

Ca urmare a acestor consultari, a reiesit faptul ca exista o serie de neconcordante intre valorile activelor transmise catre societate, astfel cum au fost acestea retinute in raportul de evaluare, si opinia acestor institutii cu privire la valorile acestor active, se mai spune in comunicat.

"Pentru motivele mai sus invocate, consideram ca nu este oportun ca la acest moment sa fie modificat actul constitutiv al societatii prin mentionarea expresa a numarului de actiuni indisponibilizate, apartinand statului roman, fiind necesara mai intai clarificarea aspectelor mai sus mentionate", potrivit MEF.

Directorul general al Fondului, Daniela Lulache, declarase mai devreme, pentru NewsIn, ca propunea de modificarea a obiectului de activitate al Fondului Proprietatea (FP) a fost respinsa de catre actionari in cadrul adunarii generale extraordinare.

Citeste si:

Fondul a selectat evaluatori pentru toate cele 88 de participatii din portofoliu, dupa ce joi anuntase ca firma Darian Rom Suisse SRL, care evalua deja 50 de participatii ale Fondului, a castigat licitatia pentu evaluarea ultimelor 12 participatii. Astfel, 26 de societati din portofoliu vor fi evaluate de firma Pricewaterhousecoopers Management Consultants SRL, iar 62 de societati de catre Darian Rom Suisse SRL.

Actionarii minoritari ai Fondului Proprietatea au cerut majorarea dividendului brut la un 1 ban (0,01 lei), de la valoarea propusa initial, de 0,0065960489 lei pe actiune, insa reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) s-au opus.

Cererea actionarilor ar fi presupus majorarea cu peste 50% a dividendelor totale acordate din profitul pe 2007, de la 90 milioane lei la 140 milioane lei.

Fondul Proprietatea avea active de 14,46 miliarde lei (4,13 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, in timp ce capitalurile proprii erau de 14,45 miliarde lei.