Investitiile fondurilor de pensii in actiuni s-au realizat integral pe piata romaneasca, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Volumul plasamentelor in aceste instrumente a crescut proportional cu cresterea activelor totale ale fondurilor, fata de sfarsitul lui martie, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Daca activele totale ale fondurilor au crescut cu 62% in iunie fata de martie, investitiile in actiuni au sporit cu 44% in aceeasi perioada - si si-au marit usor pondererea in activele totale in aceeasi perioada. Astfel, ponderea actiunilor in total active a crescut de la 6,62 % in martie la 9,57 % in iunie, se mai arata in raport.

Plasamentele in obligatiuni corporative sunt realizate cu preponderenta pe pietele externe precum Olanda, Austria, Germania, Grecia. Valoarea acestor instrumente reprezentau, la sfarsitul lui iunie, 6,24% din totalul activelor fondurilor de pe pilonul III.

In acelasi timp, la finalul lui iunie se observa o usoara crestere a ponderii depozitelor bancare si a obligatiunilor corporative in defavoarea titlurilor de stat si a actiunilor.

Fondurile de pensii facultative aveau, la sfarsitul anului trecut, aproape toti banii din contributii in depozite bancare, asteptand sa atinga o masa critica pentru a diversifica plasamentele si a se indrepta catre portofoliul-tinta, se mai spune in raport.

In primul semestru al anului, administratorii au inceput diversificarea portofoliilor lor de investitii. Odata atins pragul de 1 milion de lei, administratorii au la dispozitie un interval de 90 de zile in care trebuie sa diversifice investitiile in mod corespunzator, potrivit CSSPP.

Citeste si:

De asemenea, trebuie sa se alinieze la portofoliul-tinta, astfel incat sa se evite dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor.

Aproape un sfert din clienţi sunt economisti

Aproape un sfert (23%) dintre participantii la fondurile de pensii facultative lucreaza in domeniul financiar, 16% in industrie si numai doi angajati dintr-o suta activeaza in administratia publica, potrivit unui raport publicat de arbitrul pensiilor private.

Aproape o cincime (19%) dintre contribuabili nu au specificat profesia in actul de aderare, iar 6% dintre cei care si-au ales un fond de pensii facultative au mentionat ca lucreaza in comert.

Restul participantilor de pe pilonul III activeaza in domenii cum ar fi constructii, transporturi, depozitare, comunicatii sau agricultura.

In ce priveste zona geografica, 80% dintre contribuabili locuiesc la orase, iar restul la sate, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP).