Moneda nationala a pierdut aproape trei bani (0,8%) pe parcursul zilei, pana aproape de 3,56 lei/euro, pe fondul scaderii dobanzilor din piata monetara interbancara si a tendintei regionale de depreciere a monedelor nationale fata de euro, sustin dealerii.
"Leul s-a depreciat in urma dobanzilor mai mici decat zilele trecute si a unei tendinte negative regionale ce se poate pune pe baza cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor. In plus, marile burse din Asia si America au inregistrat scaderi noaptea trecuta", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat constant, de la cotatii peste 3,53 lei/euro in deschiderea sedintei pana spre 3,56 lei/euro si, dupa o usoara revenire, a pierdut din nou teren dupa-amiaza. In jurul orei 16:50, bancile cumparau un euro cu 3,5595 lei si il vindeau cu 3,5645 lei.

Cursul de referinta afisat de BNR, de 3,5420 lei/euro, arata o apreciere a leului cu aproape un ban si jumatate comparativ cu ziua anterioara. Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR arata o apreciere a leului cu aproape 2 bani (0,68%), pana la 2,3749 lei/dolar, de la 2,3912 lei/dolar, cat era marti.

Pe pietele internationale, moneda americana a revenit pe o tendinta de apreciere, dupa ce pierduse teren peste 1,50 dolari/euro, iar in jurul orei 16:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4894 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,89% pe an, semnificativ sub cel de 15,34% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 12,52% pe an, de la 16,50% pe an, cat era ieri.

Dobanzile interbancare de tip overnight au scazut cu mai multe puncte procentuale fata de sedinta anterioara, la 12% pe an, dar raman peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Dobanzile din piata monetara au scazut dupa ce BNR a plasat 1,37 miliarde lei in prima operatiune de tip repo efectuata din august 2007 pana in prezent, la 10 banci participante, pe fondul nevoii de lichiditate din piata, in conditiile in care dobanzile de tip overnight depasisera 16% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri