Moneda nationala a inchis ultima sedinta valutara a saptamanii cu o depreciere de aproape doi bani (0,5%), la 3,55 lei/euro, influentata de evolutia valutelor din regiune, insa ajutata de dobanzile de pe piata interbancara, care inca se mentin la un nivel ridicat, spun dealerii.
"Leul a avut o evolutie apatica pe parcursul sedintei valutare si s-a mentinut la cotatii ferme fata de evolutia monedelor de pe pietele emergente, ceea ce sugereaza ca am putea asista la o apreciere a monedei nationale in perioada urmatoare, pe masura imbunatatirii conditiilor pe pietele din regiune", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR), Narcis Noaghea.

Moneda nationala s-a depreciat de la 3,5370 lei/euro la cotatii de 3,5550 lei/euro in prima parte a zilei, pe o piata volatila, in ton cu regiunea. Dupa ora 14:00, leul a recuperat aproximativ un ban si a oscilat in finalul sedintei in jurul nivelului de 3,5450 lei/euro. La ora 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,5480 lei/euro si il vindeau cu 3,5540 lei/euro.

Monedele din regiune au urmat o tendinta de depreciere mai puternica decat leul, pe parcursul sedintei de vineri. Dupa deprecierile inregistrate in primele ore ale sedintelor valutare, monedele emergente au recuperat o parte din terenul pierdut.

Astfel, zlotul polonez a pierdut 0,42%, pana la 3,3294 unitati/euro, forintul s-a depreciat cu 0,30%, pana la 239,12 forinti/euro, iar coroana ceheasca a pierdut, de asemenea, 0,36%, pana la 24,497 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,5483 lei/euro, ceea ce arata o depreciere cu peste un ban (0,32%) fata de cursul afisat joi de banca centrala, de 3,5370 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat, vineri, de BNR arata o depreciere cu 1,48% a leului, la 2,4100 lei/dolar de la 2,3749 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat pana la un nou varf al ultimelor sase luni, de la 1,4828 dolari/euro la 1,4698 dolari/euro. Dupa ora 11:30, ora Romaniei, dolarul a urmat o usoara tendinta de depreciere, insa, la ora 16:55, dolarul recuperase pana la o cotatie de 1,4693 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,78% pe an, sub cel de 12,72% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 12,50% pe an, de la 13,62% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare de tip overnight se mentin la un nivel ridicat, de 11,50-12,50% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

"Leul a fost ajutat si de dobanzile mai ridicate din piata, ce au fost influentate de stirile pozitive legate de deficitul de cont curent, primite foarte bine de analistii straini", a mai spus Narcis Noaghea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri