In viziunea sa, sistemul bancar autohton are ca atuuri adaptabilitatea la cerintele unei economii de piata functionale, sprijinul bancilor-mama, care au implementat cele mai evoluate tehnologii si cele mai bune practici internationale in ceea ce priveste managementul riscului si, nu in ultimul rand, faptul ca este un sistem sigur.

“Stiu ca exista si acum clienti nemultumiti de anumite servicii si produse bancare, pe care le percep ca fiind scumpe. De multe ori insa aceasta perceptie este fie una subiectiva, fie este datorata faptului ca, din motive obiective, bancile nu pot oferi intotdeauna serviciile si produsele pe care doresc sa le ofere din cauza unor factori economici care sunt dincolo de posibilitatile lor de actiune”, a declarat Bogza.

De exemplu, in Romania, bancile nu pot sa aiba produse de creditare pe termen lung, cu dobanda fixa in moneda nationala, pentru ca nu exista o istorie de predictibilitate a inflatiei. Nu exista un istoric al titlurilor de stat pe termen lung, cu dobanda fixa, care sa permita bancilor la randul lor sa ofere produse cu dobanda fixa, a explicat presedintele CA de la Bancpost.

Citeste si:

“Sigur, multi clienti sunt deranjati de faptul ca banca modifica dobanda la credite, oarecum discretionar, dar cum ar putea proceda altfel banca respectiva daca nu stie cat va fi maine rezerva minima obligatorie la depozitele pe care trebuie sa le pastreze la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu stie care va fi rata dobanzii la aceasta rezerva minima obligatorie, cu alte cuvinte nu cunoaste un element important din costurile sale?”, a intrebat retoric Bogza.

Cititi un interviu complex cu Mihai Bogza realizat de redactia MoneyBox, portal de informatie financiar-bancara.