Presedintele consiliului de administratie (CA) Bancpost, Mihai Bogza, a explicat pentru MoneyBox de ce crede ca sistemul bancar autohton este cel mai bine dezvoltat subsistem al economiei nationale si ce cai de rezolvare vede pentru acesta, in cazul in care economia nationala ar intra in recesiune.
In viziunea sa, sistemul bancar autohton are ca atuuri adaptabilitatea la cerintele unei economii de piata functionale, sprijinul bancilor-mama, care au implementat cele mai evoluate tehnologii si cele mai bune practici internationale in ceea ce priveste managementul riscului si, nu in ultimul rand, faptul ca este un sistem sigur.

“Stiu ca exista si acum clienti nemultumiti de anumite servicii si produse bancare, pe care le percep ca fiind scumpe. De multe ori insa aceasta perceptie este fie una subiectiva, fie este datorata faptului ca, din motive obiective, bancile nu pot oferi intotdeauna serviciile si produsele pe care doresc sa le ofere din cauza unor factori economici care sunt dincolo de posibilitatile lor de actiune”, a declarat Bogza.

De exemplu, in Romania, bancile nu pot sa aiba produse de creditare pe termen lung, cu dobanda fixa in moneda nationala, pentru ca nu exista o istorie de predictibilitate a inflatiei. Nu exista un istoric al titlurilor de stat pe termen lung, cu dobanda fixa, care sa permita bancilor la randul lor sa ofere produse cu dobanda fixa, a explicat presedintele CA de la Bancpost.

“Sigur, multi clienti sunt deranjati de faptul ca banca modifica dobanda la credite, oarecum discretionar, dar cum ar putea proceda altfel banca respectiva daca nu stie cat va fi maine rezerva minima obligatorie la depozitele pe care trebuie sa le pastreze la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu stie care va fi rata dobanzii la aceasta rezerva minima obligatorie, cu alte cuvinte nu cunoaste un element important din costurile sale?”, a intrebat retoric Bogza.

Cititi un interviu complex cu Mihai Bogza realizat de redactia MoneyBox, portal de informatie financiar-bancara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri