Leul s-a stabilizat spre finalul sedintei valutare de ieri in jurul nivelului de 3,53 lei/euro, pe o piata linistita, insa cu volume mari de tranzactionare, in ton cu evolutia monedelor din regiune si in contextul unor dobanzi scazute pe piata interbancara.
"Evolutia se inscrie in contextul regional, iar dobanzile mai mici de pe piata interbancara, din cauza sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, au contribuit la deprecierea usoara a leului", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala a deschis sedinta anterioara la cotatii de 3,5150 lei/euro, insa ulterior s-a depreciat brusc, peste 3,54 lei/euro. Dupa ora 11:00, leul a recuperat putin din pierderi, osciland intre 3,525 - 3,53 lei/euro. In jurul orei 16:40, bancile cumparau un euro cu 3,5280 lei/euro si il vindeau cu 3,5314 lei/euro.

"Cred ca deprecierea este temporara, mai ales ca euro nu a putut trece de pragul de 3,54 lei/euro. Ma astept ca la inceputul saptamanii viitoare, cand dobanzile vor mai creste pe piata interbancara, leul sa isi revina si sa intre din nou pe un trend de apreciere", a mai spus Georgiana Constantinescu.

Pe piete din regiune, zlotul a pierdut teren in fata euro pana la 3,32 zloti/euro, pentru ca apoi sa se intareasca pana aproape de 3,30 zloti/euro. Forintul s-a depreciat de asemenea, pana la 234,6 forinti/euro, dupa care si-a inversat tendinta si a fluctuat in jurul nivelului de 234 forinti/euro.

Cursul de referinta afisat ieri de BNR a fost de 3,5324 lei/euro, ceea ce arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,25%) fata de cursul precedent afisat de banca centrala, de 3,5238 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat ieri de BNR arata o usoara apreciere a leului, pana la 2,3956 lei/dolar, de la 2,3977 lei/dolar, cat era anterior.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat pana la cotatii apropiate de 1,4832 dolari/euro, dupa care a reinceput sa recastige din terenul pierdut. Dupa ora 13:00, ora Romaniei, dolarul si-a inversat tendinta si s-a depreciat din nou pana la cotatii de 1,4850 dolari/euro, iar la 16:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4834 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,45% pe an, mult sub cel de 9,99% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 7,95% pe an, de la 10,49% pe an, cat era ieri.

Dobanzile interbancare de tip overnight s-au mentinut in jur de 8-10% pe an, nivel sub cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri