Dezvoltarea inca redusa a pietei romanesti a asigurarilor, expansiunea leasingului si randamentul mare al afacerilor bancare, sustinut de explozia consumului, au directionat catre piata financiara o zecime din investitiile straine directe constand in participatii la capital in primul semestru.
Astfel, piata financiara romaneasca a atras participatii straine la capitalul firmelor de peste 263 milioane euro in primele sase luni ale acestui an, in scadere cu 16% fata de acelasi interval din 2007, cand valoarea acestora depasea suma de 312 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), preluate de NewsIn.

Totusi, analistii considera ca atractia pe care o exercita piata financiara din Romania va continua si dupa adoptarea monedei europene, estimata pentru 2014.

"Investitiile straine vor continua sa fie importante in Romania, deoarece 'intr-o piata emergenta, marjele de profitabilitate sunt mai bune decat in pietele mature', a declarat Romeo Jantea, fost presedinte al BCR Asigurari si bun cunoscator al pietei, citat de NewsIn.

Piata romaneasca a asigurarilor atrage noi jucatori

Cele mai mari injectii de capital strain s-au indreptat catre sectorul asigurarilor, care a atras 113,6 milioane euro in primele sase luni ale anului si au coagulat 4,4% din totalul investitiilor straine de capital.

Piata romaneasca a asigurarilor a atras peste 4% din investitii, stimulata mai ales de intrarea pe piata a doi asiguratori - Aegon Asigurari de Viata si Signal Iduna Asigurari de Viata - precum si a unor injectii de capital ulterioare unor preluari.

Intr-un top al asiguratorilor care au injectat cele mai mari sume pentru majorarea capitalului social in prima jumatate a anului, pe primul loc se situeaza asiguratorul BT Asigurari, cu o injectie totala de 33,47 milioane euro.

Urmeaza Omniasig-Vienna Insurance Group, proprietarul austriac investind 30,63 milioane euro.

Compania AIG Life Asigurari Romania detine locul trei, cu o investitie in capital de 9,2 milioane euro.

Compania cu actionariat german Signal Iduna Asigurari de Viata, nou intrata pe piata, ocupa locul patru, dupa ce a raportat o infuzie de capital de 6,34 milioane euro.

"Anul trecut, ritmul de crestere al segmentului de asigurari generale a fost similar cu cel al asigurarilor de viata pentru prima data in Romania, fenomen care indica o inversare de trend", a mentionat Romeo Jantea.

El a mentionat ca aceasta tendinta este una normala si anunta o crestere accelerata pe segmentul de asigurari de viata.

Investitiile in banci, sustinute de profitabilitatea buna

Sectorul bancar a atras 2,17% din totalul investitiilor straine de capital din Romania in primul semestru al acestui an, cu un total de 56,02 milioane euro investiti.

Bancile romanesti care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: ABN Amro Bank Romania (41,95 milioane euro), Banca Millennium (23,89 milioane euro), MKB Romexterra Bank (10,79 milioane euro), Intesa Sanpaolo Romania (534.500 euro), HVB Banca pentru Locuinte (511.300 euro), BCR Banca pentru Locuinte (2,53 milioane euro) si ATE Bank Romania (5,45 milioane euro).

"Sectorul bancar romanesc va ramane in interesul investitorilor straini inca opt sau zece ani, datorita randamentelor mari pe care le ofera", a declarat pentru NewsIn profesorul de economie, Daniel Daianu.

El considera ca strainii investesc in piata bancara romaneasca, pe fondul unei piete subdezvoltate, care are un mare potential de crestere.

"In Romania, serviciile bancare sunt reduse comparativ cu alte tari, iar cererea de servicii de o calitate mai buna va creste odata cu marirea salariilor", a mai spus Daianu, care a apreciat ca venitul mediu in Romania ar putea fi de pana la trei ori mai mare peste zece ani.

Pensii private: o noua piata cu potential mare pe termen lung

In intervalul mentionat, firmele straine au mai facut o infuzie de 32,12 milioane euro in capitalul administratorilor de pensii private, care reprezinta 1,24% din totalul de 2,58 miliarde euro al investitiilor straine de capital din Romania.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) care au atras capital strain sunt Interamerican Fond de Pensii si BT Aegon cu 1,25 milioane euro fiecare, Generali Fond de Pensii (16,17 milioane euro) si Omniasig Pensii (2,23 milioane euro).

Generali Fond de Pensii a inregistrat doua majorari consecutive de capital, in valoare totala de 16,17 milioane euro, in lunile martie si aprilie.

Reforma pensiilor private obligatorii din Romania a convins numeroase societati din domeniul financiar-bancar sa-si infiinteze o societate care sa administreze contributiile participantilor.

"Fondurile de pensii private vor economisi mai multi bani odata cu cresterea veniturilor populatiei din Romania. De aceasta piata au fost interesati investitorii strategici, care nu asteapta un profit imediat", considera Daniel Daianu.

IFN-uri: miza pe apetitul de consum al romanilor

Companiile de leasing si societatile financiare nebancare au atras 58,5 milioane euro in primele cinci luni ale acestui an, reprezentand 2,26% din totalul investitiilor straine directe de capital, pe fondul majorarilor de capital si a deschiderii unor noi afaceri.

In prima jumatate a anului trecut, participatiile straine la capital pe aceasta piata au fost de 30,6 milioane euro.

Institutiile financiare nebancare (IFN) si cele de leasing care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: EFG Leasing (11,35 milioane euro), Cetelem IFN (13,6 milioane euro), BRD Finance IFN (6,65 milioane euro), Compania de Factoring IFN (2,73 milioane euro), Deutsche Leasing Romania IFN (918.300 euro) si Domenia Credit IFN (11 milioane euro).

Participarea externa la capitalul social total subscris de companiile de leasing din Romania in primele sase luni ale anului s-a ridicat la 58,54 milioane euro, adica 2,21% din totalul investitiilor straine.

"Piata de leasing continua sa se dezvolte si sa atraga interesul marilor investitori straini, datorita unei cresteri anuale importante", a mentionat Daianu.

Dezvoltarea este sustinuta mai ales de segmentele auto si de echipamente.

Ritmul creditarii va incetini, ca efect al inaspririi politicii BNR - GEA

Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca piata financiara din Romania se va confrunta cu o lipsa de lichiditate in perioada urmatoarea, pe fondul problemelor de pe piata internationala.

"Sistemul bancar din Romania ar putea avea de suferit in urmatoarele trei sau patru trimestre, ca urmare a inaspririi politicii bancii centrale si a unei posibile schimbari a politicii fiscale din 2009, in sensul reducerii cererii agregate in economie", a mentionat Voinea.

El a adaugat ca "bancile din Romania inca mai au o marja, au de unde sa scada costurile operationale, care sunt mari".

Voinea crede ca este nevoie de garantarea unui randament minim pe piata pensiilor private obligatorii si ca aceasta va fi sustinuta si de performantele slabe ale fondurilor de pensii la sfarsitul anului.

"Randamentele plasamentelor pe care le fac fondurile de pensii sunt in majoritate negative si cred ca acest fenomen va continua pana la sfarsitul anului", a explicat seful GEA.

Valoarea participatiilor straine la capitalul firmelor din Romania a fost de 2,58 miliarde euro in intervalul ianuarie-iunie 2008, in crestere cu 126,3% fata de acelasi interval al anului trecut, cand valoarea acestora era de 1,14 miliarde euro, potrivit datelor ONRC.

Potrivit datelor bancii centrale, care includ si liniile de credit intragrup, investitiile straine directe au ajuns dupa primele sase luni la 4,845 miliarde euro, din care 59% au reprezentat participatiile la capitalul companiilor si profitul reinvestit, creditele intra-grup avand o pondere de 41%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri