Leul a pierdut 4 bani pana la finalul sedintei valutare de marti, pana la 3,5650 lei/euro, in ton cu evolutia monedelor din regiune, care s-au depreciat dupa ce investitorii au preferat sa se indrepte spre plasamentele in dolari dupa anuntarea unor date negative despre economia zonei euro.
Leul a deschis sedinta de marti la cotatii apropiate de cele de luni seara, de 3,5250 lei/euro, dupa care a intrat pe o tendinta de depreciere constanta si a pierdut aproape 4 bani, pana la 3,5658 lei/euro, nivel in jurul caruia a fluctuat ulterior. La 16:40, bancile cumparau un euro cu 3,5557 lei si il vindeau cu 3,5610 lei.

"Evolutia leului a fost in ton cu cea a monedelor emergente, ca urmare a aversiunii la risc a investitorilor. Monedele din regiune, ca si leul, au fost stabile in ultima perioada, insa au intrat pe un trend puternic de depreciere sustinut de datele negative pentru zona euro ce contureaza asteptarile pentru decelerarea cresterii economice in zona euro", a declarat, pentru NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.

Indicele Ifo, care masoara increderea companiilor germane, a scazut peste asteptari in august, pana la 94,8 puncte, de la nivelul de 97,5 puncte din luna iulie, afectat de o deteriorare accentuata a tintelor de afaceri ale companiilor.

Pe pietele din regiune, zlotul si forintul s-au depreciat puternic in a doua parte a zilei, dupa ce si de dimineata pierdusera usor teren. Astfel, zlotul s-a depreciat de la 3,293 la 3,33 zloti/euro, in timp ce forintul a avut o evolutie mai agitata si a pierdut teren de la 234,12 la 236,83 forinti/euro.

Cursul de referinta afisat, marti, de BNR a fost de 3,5455 lei/euro, ceea ce arata o depreciere de peste doi bani a monedei nationale (0,66%) fata de cursul afisat luni de banca centrala, de 3,5224 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat, marti, de BNR arata o depreciere a leului cu peste 4 bani (1,83%), pana la 2,4302 lei/dolar, de la 2,3865 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat constant de la cotatii de 1,4720 dolari/euro. Dupa ora 11:00, ora Romaniei, dolarul a castigat teren brusc in fata euro pana la 1,46 dolari/euro, nivel peste care a continuat sa se aprecieze ulterior, pana la 1,4570 dolari/euro. Dupa ora 15:00, dolarul a inceput sa piarda teren, iar la 16:50 euro era cotat la 1,4655 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,96% pe an, usor peste cel de 12,94% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 13,49% pe an, de la 13,46% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare de tip overnight s-au mentinut in jurul nivelului ridicat, de 13-13,50% pe an, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri