Profitul net al Eureko a scazut cu 78% in S1

Grupul olandez Eureko, care are afaceri de asigurari si de pensii pe piata romaneasca prin subsidiara Interamerican, a inregistrat o scadere de 78% a profitului net din primul semestru, la 124 milioane euro, pe fondul tulburarilor de pe piata financiara.

Profitul inainte de taxe a scazut cu 85%, la 94 milioane euro, fata de 613 milioane euro, anul trecut. In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 561 milioane euro.

"Eureko nu are imunitate in fata presiunilor exercitate de catre situatia actuala a pietelor financiare globale", a declarat directorul executiv al companiei, Maarten Dijkshoorn, citat de Reuters.

Compania, detinuta in parte de grupul financiar olandez Rabobank, care nu este listat la bursa, este cel mai mare asigurator olandez, cu peste 4,7 milioane clienti, in mare parte datorita fuziunii sale din decembrie cu grupul Agis.

Totusi, scaderea activitatii economice a pietelor globale de actiuni de la inceputul lui 2008, a infleuntat profitul Eureko, aceasta avand pierderi de investitii in valoare de 34 milioane euro, fata de castigurile de 234 milioane euro, in aceeasi perioada a anului trecut.

Eureko a pus pierderile de capital pe seama disputei sale cu Polonia din cauza asiguratorului polonez PZU, din care grupul olandez dorea sa detina un pachet de actiuni majoritar dupa listarea la bursa.

Compania de asigurari Interamerican Romania a intrat pe piata romaneasca in 1995, ca subsidiara a companiei elene Interamerican, preluata, in 2001, de grupul financiar olandez Eureko Group BV.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri