Moneda nationala s-a depreciat cu aproape un ban spre finalul sedintei fata de seara precedenta, pana la 3,5250 lei/euro, dar datele despre cresterea record a PIB-ului Romaniei au limitat pierderile pe leu provocate de aprecierea dolarului, care a lovit mai puternic alte valute din regiune.

"Leul s-a depreciat mai putin ca zlotul polonez sau forintul unguresc, deoarece, pe piata romaneasca, influenta externa a aprecierii dolarului a fost contracarata de datele despre cresterea record a economiei in al doilea trimestru", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Tucneanu, citat de NewsIn.

Moneda nationala a deschis sedinta la cotatii sub 3,52 lei/euro, dar s-a depreciat, la scurt timp, depasind nivelul de 3,53 lei/euro, la care a ramas pentru cea mai mare parte a sedintei. Dupa 14:30, moneda nationala a inceput sa castige teren, iar la 17:10 bancile cumparau un euro cu 3,5241 lei si il vindeau cu 3,53 lei.

Cursul de referinta afisat de banca centrala arata o depreciere cu peste un ban (0,4%) a leului fata de moneda europeana, pana la 3,5345 lei/euro, respectiv o depreciere cu aproape patru bani (1,52%) a monedei nationale fata de cea americana, pana la 2,4406 lei/dolar, de la 2,4039 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat in fata celei europene pana la un nivel maxim al ultimelor sapte luni, de 1,4467 dolari/euro, de la cotatii de 1,4605 dolari/euro. La 17:10, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4502 dolari.

Aprecierea dolarului pana la varful acestui an fata de un cos de valute a venit pe fondul ieftinirii petrolului, care a incurajat interpretarile ca inflatia mondiala se va tempera si ca dobanzile de referinta din afara Statelor Unite vor fi coborate.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,64% pe an, usor peste cel de 12,43% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 13,14% pe an, de la 12,94% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare pentru o zi de tip overnight se mentin la un nivel ridicat, de 13% - 14% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, din cauza lipsei de lichiditate din piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Mercedes-Benz Vans lansează o campanie de sprijin pentru antreprenori
Setari Cookie-uri