Desi banca centrala a decis sa modifice regulamentul valutar, pana la publicarea schimbarilor operate in Monitorul Oficial, formal, nu avem inca voie sa deschidem un cont curent sau un depozit de economii in strainatate. Avem insa nevoie de acesta? Analistii financiari spun ca nu, deoarece deschiderea unui cont peste mari si tari este destul de anevoioasa, dobanzile practicate afara dau castiguri mai mici decat cele atasate azi monedei nationale si putem folosi in strainatate fara probleme cardurile de plata.
Totusi, pentru sutele de mii de romani plecati la munca in strainatate, deschiderea unui cont curent sau a unui depozit de economii la o banca locala are sens. In toata Europa prezenta personala la banca unde dorim sa deschidem un cont este obligatorie, avertizeaza Traian Traicu, oficial al Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale.

Cerintele legate de protectia impotriva eventualelor incercari de spalare a banilor au impus, prin legislatie, declararea sursei banilor pe care un strain vrea sa ii depuna intr-un cont in tara respectiva. Pana si in celebrul paradis fiscal patronat de Irlanda, in Insula Man, bancile cer lamuriri, cu documente, cu privire la sursa banilor. Uneori, bancile pot cere recomandare de la bancherul tau local, pentru a accepta deschiderea unui cont. In majoritatea cazurilor, dovada resedintei nu este doar pasaportul. Bancile cer chitante de la administratia fiscala sau facturi de plata a utilitatilor pe ultimele trei luni, pentru adresa specificata in formularul completat. Deschiderea conturilor la banci din strainatate nu prea aduce castiguri, caci dobanda obtinuta e cam la jumatate din cea oferita in Romania, pentru conturi in euro. Cum cel mai la indemana depozit este contul curent, trebuie stiut ca dobanzile atasate acestuia sunt infime, sau egale cu zero. In Franta, de pilda, conturile curente au dobanda zero.

In Franta, de pilda, conturile curente au dobanda zero. In Spania, nonrezidentilor le este permisa doar deschiderea unui cont current si a unui deposit de economii. Pentru a deschide un cont current in Spania este nevoie de pasaport sau de permisul de rezidenta, dar asta este o conditie generala, pentru ca bancile au formulare diferite si pot cere mai multe documente. Non-rezidentilor li se va cere si un cod personal de inregistrare a prezentei in Spania, care poate fi obtinut de la cea mai apropiata sectie de politie, care are un departamanet pentru straini. Un cont current (cuenta corriente) are in mod obisnuit o dobanda extrem de mica, iar in multe cazuri nu se calculeaza nici o dobanda pentru acesta.

Un deposit cu dobanda fixa(cuenta de imposici?n a plazo) are castiguri variabile in functie de perioada aleasa pentru a tine banii in cont. Bancile austriece cer solicitantului strain al unui cont current informatii legate de datele personale ale acestuia (nationalitate, varsta, venitul anual aproximativ). El trebuie sa prezinte bancherilor pasaportul. In plus, Legea bancara austriaca impune bancilor sa ceara explicatii privind motivele pentru care non-rezidentul are nevoie bancara in Austria, spune Michael Mauritz, oficial al Erste Bank. "Clientul va trebui sa raspunda la intrebarea: care este legatura clientului cu Austria?", a adaugat bancherul austriac.

Im plus, austriecii vor sa stie care este suma pe care clientul vrea sa o plaseze in depozitele din banca respectiva si daca intentioneaza sa transfere banii spre alte conturi. Care sunt aceste conturi, de la ce banca, cine va face trasferul si unde sunt intrebarile la care raspunsul este obligatoriu, explica Mauritz. Cerintele se inscriu in masurile speciale luate de europeni pentru a opri spalarea banilor.

Tot din categoria masurilor anti-spalarea banilor este si chestionarea clientilor straini cu privire la originea banilor pe care ar dori sa-i plaseze in Austria. Vrem sa cunoastem sursa fondurilor transferate in conturile noastre, din ce afaceri sau venituri provin si cerem prezentarea unor documente lamuritoare in acest sens, spune Michael Mauritz de la Erste Bank. Cand toate informatiile de fond sunt completate vom accepta sa incepem procedurile de deschidere a unui cont.

Clientul trebuie sa fie prezent la banca din Austria cand isi deschide contul, a adaugat Mauritz. In Olanda, bancile au limita minima pentru deschiderea unui cont current in numele non-rezidentilor. ABN Amro, de pilda, discuta doar la sume care depasesc 25.000 de euro. Legea bancara olandeza cere si ea prezenta clientului la ghiseul bancii, insotit de un pasaport si de o copie a unei declaratii a bancherului din tara ta care sa certifice autenticitatea adresei de domiciliu. In Malta, deschiderea unui cont current de catre un nerezident presupune existenta unei scrisori de referinta de la banca ta din tara, o copie dupa pasaport si o factura de plata a utilitatilor, pe numele tau, de la adresa unde declari ca locuiesti. Banca Irish Permanent International , din Insula Man, cere clientilor straini copie certificata a pasaportului si prezentarea unor documente care sa confirme adresa declarata. Clientul trebuie sa ia cu el in Insula Man originalul si o copie autentificata a actului de proprietate, sau o copie autentificata sau originalul celor mai recente facturi, pe ultimele sase luni, la telefon, gaz, electricitate. Legislatia anti-spalarea banilor impune si aici declaratii detaliate cu privire la ocupatie si sursa banilor. In final, castigul plasarii banilor in strainatate e mai mic decat se poate obtine in Romania. Fara a lua in calcul dobanda pe lei, care a atras strainii la noi in tara, prin randamentul depozitului bancar, trebuie sa observam ca bancile romanesti dau ceva mai multI bani la depozitele pe valuta, decat cele din strainatate. Mai mult, dobanda obtinuta pe un depozit la termen difera in functie de suma depusa, ceea ce se intampla deja si in tara.

Daca in Romania, dobanda difera de la 10.000 de euro in sus, afara obtii o dobanda mai buna de la 125.000-200.000 euro in sus. Un cont in dolari la Irish Permanent International, de exemplu, da o dobanda anuala de 2,5% pe dolari, si 1,375% pe euro. La Bucuresti, dobanda unui cont in dolari poate atinge 3% pe an, iar la euro, chiar 4%, pentru depozite peste 10.000 de euro. Bancherii irlandezi calculeaza si ei o dobanda mai mare, de 1,725%, pentru depozite care depasesc 125.000 de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri