"O incetinire este naturala atat deoarece baza este alta, ne ajuta volumul la care a ajuns creditul in prezent, cat si masurile luate de banca centrala, de scumpire a creditului", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

El a reamintit ca "marea problema" a fost creditul in valuta, care va resimti, de asmenea, o temperare.

"Esential era creditul in valuta. Aceasta a fost marea problema. Incetinirea va avea loc atat pe fondul masurilor luate de BNR, cat si datorita faptului ca bancile mama au devenit mai prudente", a adaugat Isarescu.

Dobanda de politica monetara, principalul instrument al bancii centrale, a fost majorata de sapte ori de la sfarsitul lunii octombrie 2007 pana in prezent, de la 7% la 10,25 pe an, cel mai ridicat nivel al dobanzii cheie din Uniunea Europeana.

Citeste si:

La nivel administrativ, banca centrala a adoptat, spre sfarsitul lunii august, un regulament pentru limitarea creditarii populatiei si, potrivit analistilor, noile reguli ar putea tempera ritmul de crestere a creditarii pana la 40% la sfarsitul acestui an.

Directorul directiei de stabilitate financiara din BNR, Ion Dragilin, declara joi, ca noul regulament ar putea tempera avansul creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la finalul lui 2008, insa banca centrala asteapta sa evalueze impactul noilor reguli dupa cateva luni de la aplicarea lor.

In primele sase luni ale anului, ritmul de crestere a creditarii nu a coborat sub 60%, insa in iulie s-a observat o temperare semnificativa a cresterii creditului neguvernamental, la 55,8%, fata de a saptea luna a anului trecut.
De asemenea, Isarescu a spus ca datele despre consum, publicate joi, arata "incetinirea acestuia" atat datorita efetului de baza, cat si pe fondul masurilor luate de BNR.

Consum final individual al gospodariilor populatiei a sporit cu 11% in primul semestru al acestui an, fata de nivelul atins in prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS). Avansul acestuia s-a temperat, insa, de la ritmul anual de crestere de 12,5% atins in primele trei luni din 2008.