Prin contractele de „renta viagera”, al caror cadru legal este definit prin Codul Civil romanesc inca din 1864, HILD achizitioneaza proprietatile seniorilor, asigurand plata unui avans substantial, a unei rente lunare pe viata, protejata de inflatie, si acoperind de asemenea toate costurile care decurg din calitatea de proprietar, conform legii. La toate acestea se adauga, prin contract, dreptul de a ramane in proprietatea vanduta pe toata durata vietii, fara a plati chirie.

Contractul prevede ca proprietarii vor locui in casa vanduta cu drepturi depline pentru tot restul vietii, compania angajandu-se sa suporte orice cheltuieli de renovare masiva a casei si asigurarile. La incheierea contractului, compania va evalua proprietatea si va testa psihologic fiecare client, pentru a verifica daca acesta se afla in deplinatatea facultatilor mintale.

In prezent, pentru o persoana care a ajuns la 65 de ani, speranta medie de viata este de 17 ani pentru femei si de 14 ani pentru barbati, au declarat reprezentantii companiei.

"Daca luam cazul unei proprietati evaluate la 100.000 euro, Hild plateste aproximativ 18.000 euro si o renta lunara de aproximativ 300 de euro, de peste doua ori mai mare decat pensia medie din Romania, de 125 euro. Totusi, in functie de nevoile fiecarui client, el poate opta pentru planuri diferite de plata, respectiv poate avea un avans mai mare si o renta lunara mai mica sau invers", a spus directorul general al Hild Romania, John Wirth, care este si cofondator al companiei.

Potrivit contractului, in cazul in care Hild nu-si indeplineste obligatiile financiare asumate, clientul isi primeste inapoi casa, fara nicio obligatie de a returna sumele incasate pana la momentul respectiv. Reprezentantii firmei au explicat ca acest contract va fi public, in vederea unei informari exacte si corecte.

Bogdan Baltazar este presedintele consiliului consultativ al Hild Romania

Activitatea Hild in Romania este indrumata de un consiliu consultativ, din care fac parte fostul presedinte al BRD-SocGen, Bogdan Baltazar, fostul presedinte al Bancpost, Elena Petculescu, fostul ministru al muncii si protectiei sociale in 2000 si actual director al Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, si Peter Zaboji, fondator si presedinte al Fundatiei Europene pentru Antreprenoriat.

Bogdan Baltazar, presedintele consiliului consultative al Hild Romania (foto) a declarat ca acest concept este foarte interesant, mai ales in conditiile in care in tara noastra politicientii fac foarte putine lucruri pentru aceasta categorie sociala. “Situatia in Romania este mult mai grava decat in alte state. Avem 6 milioane de pensionari la 4,5 milioane de angajati active, deci un angajat sustine 1,5 pensionari”, a explicat acesta.

Pe langa acest parteneriat financiar, Hild ofera si servicii sociale, de ingrijire medicala, parteneriate cu banci, farmacii, companii de asigurari si clinici in vederea unor reduceri de costuri pentru clientii companiei.

Hild Romania a incheiat parteneriate cu institutii dedicate pensionarilor precum Asociatia EquiLibre, care desfasoara programe de ingrijire la domiciliu si alte servicii sociale destinate varstnicilor, Asociatia Pensionarilor din Bucuresti, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei sau Asociatia Medicilor Pensionari din Romania.
Dintre partenerii comerciali, Hild a negociat deja produse si servicii la pret redus cu lantul farmaceutic SensiBlu, compania de asigurari Generali si BRD-SocGen.

Clientii companiei intra automat in clubul Hild, prin care au acces la activitati organizate precum prezentari, excursii sau petreceri, dar si la reduceri prin programele dezvoltate de Hild cu alte companii din domeniul cultural sau medical.

Citeste si:

Merrill Lynch detine 20% din actiunile Hild

Banca americana de investitii Merrill Lynch, al doilea mare actionar al Hild, cu 20% din actiuni, a finantat afacerea din Romania cu o investitie initiala de 350 milioane lei (circa 100 milioane euro). In ce priveste recenta criza de pe Wall-Street si preluarea Merryl de catre Bank of America, Baltazar a explicat ca nu exista niciun risc. “Fuziunea cu Bank of America recunoaste valoarea si puterea institutiei, mai ales ca a fost achizitionata cu un plus de 70% fata de valoarea de piata”, a explicat acesta.

Compania este deja prezenta in Europa Centrala si de Est, lansandu-se initial la Budapesta, in 2004. Hild s-a extins la nivel national in Ungaria in 2006, iar in 2007 s-a lansat in Bulgaria.

In Romania, Hild si-a propus sa se concentreze in prima faza pe dezvoltarea in Bucuresti si judetul Ilfov, urmand sa se extinda la nivel national in 2009. Potrivit reprezentantilor companiei, urmatoarele doua piete vizate pentru extindere sunt Polonia si Cehia.

"In Ungaria si Bulgaria, avem deja peste 3.000 de clienti. Judecand dupa dimensiunea Romaniei, estimam ca vom atrage aproximativ 6.000 de clienti in urmatorii ani", a mai spus Wirth.

In privinta profitabilitatii, el a explicat ca Hild reprezinta o investitie pe termen lung si ca, prin urmare, trecerea pe profit a companiei va avea loc relativ tarziu.

In Ungaria si Bulgaria, compania este in continuare pe pierdere. Dintre clientii atrasi pana in prezent in Ungaria, aproximativ 2% au decedat, proprietatile lor revenind companiei Hild.

Referitor la valoarea maxima a proprietatilor, Hild a cumparat in Ungaria cateva locuinte cu preturi care depasesc 400.000 de euro, valoarea medie a unei locuinte fiind de 70.000 euro.

Compania a fost fondata in 2004 de catre oamenii de afaceri americani John Wirth si Geoffrey Woolley si are printre actionari, pe langa Merrill Lynch, si mai multe persoane fizice, printre care cei doi fondatori, Peter Zaboji si Bernard Jan Wendeln.

In 2005, Deutsche Bank a devenit principalul finantator al grupului de companii Hild, iar din 2007, grupul este finantat si de Merrill Lynch.
In Romania, grupul este prezent prin firmele Hild Asset SA si Hild Management Romania SRL.