Jucatorii de pe pilonul II au evitat astfel efectele negative ale crizei financiare mondiale si au reusit sa conserve valoarea contributiilor participantilor.

Structura investitiilor pe piata pensiilor obligatorii arata ca, la sfarsitul lui august, 60% din active au fost plasate in titluri de stat si obligatiuni municipale, 18,2% in depozite bancare, 17,2% in obligatiuni corporatiste, 4,2% in actiuni listate, iar restul de 0,4% in fonduri mutuale.

"Din raportarile transmise catre CSSPP rezulta ca fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) si-au redus treptat investitiile in depozite bancare. In schimb, au continuat sa acumuleze titluri de stat si obligatiuni municipale, care sunt principalele tinte ale politicilor de investitii ale administratorilor fondurilor de pensii private, pe termen lung", se arata in raportul CSSPP.

Citeste si:

Potrivit legislatiei, un fond de pensii private va putea investi cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

Valoarea activelor nete administrate de cei 14 administratori erau de 398,81 milioane lei (112,9 milioane euro) la finalul lui august.