Dupa ora 10, cursul s-a stabilizat in apropierea nivelului de 3,6750 lei/euro, iar la 11:30, bancile cumparau un euro cu 3,6760 lei si il vindeau cu 3,68 lei.

"Leul sufera odata cu celelalte monede, pe seama caderii inregistrate pe pietele americane si e de asteptat ca situatia sa mai dureze", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.

Nelinistea investitorilor a adus o serie de vanzari pe bursa, astfel incat indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti pierdea inca 4,54% in debutul sedintei de joi, iar sectorul SIF se prabusea cu 8,45%, dupa ce bursele americane au incheiat ultima sedinta cu scaderi puternice.

Citeste si:

Pe pietele internationale, cotatia monedei americane a oscilat intre 1,4280 si 1,4415 dolari/euro, iar la 11:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4408 dolari.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, ca urmare a cresterii lichiditatii din piata bancara romaneasca. Astfel in cursul diminetii de joi, dobanzile la depozitele overnight erau de 6,65-7,15% pe an, nivel putin atractiv pentru plasamentele in lei, ceea ce a contribuit la deprecierea leului pe piata valutara.

Piata asteapta licitatia de joi a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru titluri de stat la trei ani, la care se asteapta sa atraga cel putin o parte din cei 350 milioane lei anuntati, dat fiind nivelul scazut al dobanzilor din piata bancilor, in conditiile in care la ultima licitatie de acest tip a acceptat sa plateasca in medie randamente de 10,48% pe an.