In evidentele Fiscului, filiala romaneasca a bancii italiane apare cu o obligatie restanta de 3,8 miliarde lei, din care 329 milioane sint dobinzile si penalitatile calculate. Suma a fost inregistrata in mod eronat la capitolul cistiguri din dobinzi, in loc sa fie trecuta la venituri de la nerezidenti. Ministerul Finantelor a inregistrat-o la alt capitol, noi am cerut compensarea, dar consideram ca, normal, ar fi trebuit ca aceasta operatiune sa se faca automat, ne-a declarat Gheorghe Muntean, directorul bancii.
In plus, bancherul se plinge ca Fiscul ii cere penalitati, dar nu ii da dobinda pentru banii constituiti sub forma de credit fiscal.
In replica, Ministerul Finantelor sustine ca eroarea de inregistrare a fost a bancii si argumenteaza cu faptul ca banca nu a contestat suma, nu a reclamat greseala, ci a cerut compensarea banilor virati in mod eronat la bugetul de stat, ne-a declarat sursa citata. Ii scoatem de pe lista, adauga aceasta. Chestiunea se va transa prin Trezoreria statului, dar compensarea va fi luata in calcul de la data inregistrarii cererii, ceea inseamna ca banca va plati penalitati de intirziere pentru o datorie inexistenta.
Compania de asigurari a Bancii Comerciale Romane nu are nici ea datorii restante fata de buget, ci a aparut pe lista contribuabililor cu obligatii restante tot dintr-o eroare. In mod gresit, fondurile datorate bugetului asigurarilor de sanatate au fost transferate bugetului asigurarilor sociale, a precizat compania de asigurari a celui mai mare grup financiar romanesc. Un lucru este clar: marile firme se jeneaza de aparitia pe lista datornicilor si sint deranjate de asocierea, intimplatoare, cu firmele mai putin disciplinate. Pe de alta parte, ele sustin ca Fiscul ar trebui sa alcatuiasca o lista separata in cazul in care nu este vorba de obligatii restante, ci de erori in curs de clarificare.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: