Moneda nationala s-a depreciat cu peste cinci bani (1,4%) pana la un nivel minim al ultimelor cinci luni, de 3,6897 lei/euro, la cursul de referinta afisat de banca centrala, pe fondul agravarii crizei financiare internationale ce a sporit aversiunea la risc a investitorilor.
Astfel, leul nu s-a mai depreciat pana la acest nivel din 7 aprilie 2008, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 3,6949 lei/euro.

Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,6388 lei/euro.

"Leul s-a apreciat usor fata de nivelul de dimineata, insa cotatiile raman inca scazute, ca urmare a aversiunii la risc a investitorilor in urma crizei internationale. Pe pietele din regiune, a existat o tendinta de usoara apreciere, insa miscarile au fost nesemnificative", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Leul era cotat la 3,66 lei/euro in deschiderea sedintei valutare, dupa care s-a depreciat treptat pana la 3,6910 lei/euro, nivel sub care a oscilat ulterior, cu o usoara tendinta de apreciere. Astfel, la ora 14:25, bancile cumparau un euro cu 3,6810 lei/euro si il vindeau cu 3,6860 lei/euro.

Deprecierea accelerata a leului este corelata cu prabusirea bursei de la Bucuresti, indicele principal BET, al celor mai lichide 10 tituri, fiind in scadere cu 3,39% in jurul orei 14:20.

Criza financiara internationala a marcat in aceasta saptamana o noua etapa, dupa falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch si salvarea in extremis de la faliment a gigantului asigurarilor, AIG.

Banca centrala americana - Federal Reserve - a anuntat ca va injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu bancile centrale mondiale. Fed a incheiat acorduri "swap" cu Banca Centrala Eurpeana si cu bancile centrale din Elvetia, Anglia, Japonia si Canada.

Actiunea concertata a marilor banci centrale nu a ajutat dolarul, care a pierdut teren pe pietele internationale de la 1,4280 dolari/euro pana peste 1,45 dolari/euro, iar la 14:25, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4483 dolari.

Cursul de referinta publicat de BNR arata o apreciere a leului cu aproape un ban (0,26%) fata de dolarul american, pana la 2,5540 lei/dolar, de la 2,5606 lei/dolar, cat era miercuri.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,66% pe an, sub cel de 7,62% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 7,16% pe an, de la 8,12% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au crescut usor pana la 7-8% pe an, fata de nivelul de dimineata, de 6,65-7,15%.

"Dobanzile au mai urcat putin in ultimele ore, insa raman la un nivel scazut", a comentat Ciprian Mihai.
Piata asteapta licitatia Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru titluri de stat la trei ani, la care se asteapta sa atraga cel putin o parte din cei 350 milioane lei anuntati, dat fiind nivelul scazut al dobanzilor din piata bancilor, in conditiile in care la ultima licitatie de acest tip, Finantele au acceptat sa plateasca investitorilor un randament mediu de 10,48% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri