Moneda nationala a recuperat din terenul pierdut spre finalul ultimei sedinte a saptamanii, sub nivelul de 3,63 lei/euro, in ton cu evolutia principalelor monede din regiune, pe fondul ordinelor de marcare a profitului.

"A revenit optimismul pe piata valutara, iar acest trend se poate observa si pe restul pietelor din regiune. Astazi (vineri, n.r.) a fost cumva reversul medaliei fata de ziua de ieri (joi, n.r.), cand investitorii, descurajati de bursa, au intrat pe piata valutara si au cumparat valuta, iar astazi, dupa ce a revenit optimismul si pe bursa, investitorii au cumparat lei", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Carpatica Florin Constantinescu.

In primele ore de tranzactionare, leul s-a apreciat de la 3,6655 lei/euro la 3,64 lei/euro, dupa care si-a inversat tendinta, revenind la cotatiile din deschidere. Ulterior, leul a inceput iarasi sa castige teren, pana la 3,6250 lei/euro. La ora 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,6270 lei/euro si il vindeau cu 3,6330 lei/euro.

Pe pietele din regiune, moneda poloneza s-a apreciat brusc in primele ore de tranzactionare pana la 3,2997 zloti/euro, dupa care a pierdut teren pana la 3,3284 unitati/euro. Moneda poloneza a revenit spre finalul sedintei la cotatiile de dimineata, de 3,2975 zloti/euro. Forintul s-a apreciat pe parcursul ultimei sedinte a saptamanii de la 242,59 pana la 240,20 unitati/euro si, dupa o usoara depreciere, si-a reluat aprecierea, pana la 239,3 forinti/euro.

Cursul de referinta publicat de banca centrala indica aprecierea leului fata de moneda europeana cu peste 4 bani (1,13%), pana la 3,6480 lei/euro, respectiv o depreciere a leului cu peste un ban (0,47%) fata de dolarul american, pana la 2,5661 lei/dolar, de la 2,5540 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,4335 dolari/euro la 1,4156 dolari/euro in primele ore ale diminetii, insa a pierdut constant teren in continuarea sedintei valutare, peste 1,44 dolari/euro. La 16:55, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4391 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,55% pe an, sub cel de 6,66% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 7,05% pe an, de la 7,16% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au crescut pana la 10% pe an, fata de nivelul de vineri dimineata, de 6,25-7,25%, aproape de nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25%.
"Nu cred ca nivelul ridicat al dobanzilor a sustinut leul, ci mai degraba investitiile speculative. Dobanzile coborasera pentru ca investitorii nu mai aveau unde plasa banii pana pe data de 23 septembrie, cand se fac platile pentru rezervele minime obligatorii", a mai spus Florin Constantinescu.

BNR a atras vineri 4,2 miliarde lei de la 16 banci comerciale in depozite cu scadenta pe 23 septembrie, cu o dobanda anuala de 10,25%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri