OTP Bank Romania va trece pe profit in 2008 si nu are planuri de vanzare, in conditiile in care grupul OTP vizeaza cresterea, in principal, pe pietele romaneasca, ruseasca si ucraineana, iar subsidiara din Romania va trece pe profit in acest an, a declarat, directorul executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, citat de NewsIn.
Romania este, alaturi de Rusia si Ucraina, una dintre pietele pe care OTP Bank vrea sa isi concentreze extinderea, insa strategia bancii pentru urmatorii ani vizeaza mai mult profitabilitatea si stabilitatea decat acumularea de cota de piata, a mai spus Diosi.

El a infirmat ideea ca OTP Bank Romania ar fi de vanzare, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, au aparut zvonuri in presa romaneasca potrivit carora grupul ar putea vinde subsidiara din Romania, in cazul in care aceasta nu reuseste sa treaca pe profit.

OTP Bank Romania si-a diminuat pierderile cu 38,3% in prima jumatate a acestui an fata de intervalul similar din 2007, pana la 1,204 miliarde forinti (4,75 milioane euro), arata raportul bancii-mama.

Diosi sustine ca subsidiara din Romania va trece pe profit in acest an si ca strategia bancii prevede concentrarea pe stabilitate si profitabilitate, nu pe extinderea volumului de credite. El nu a precizat care este profitul tintit de OTP Bank Romania pentru 2009 si 2010, insa a spus ca banca vrea o rata de crestere a castigului apropiata celei de diminuare a pierderilor in prezent, de 38%.

"Bancar, piata este saturata, dar mai este loc de sporire a activelor. Noi vrem sa ne concentram pe stabilitate, pe profit si abia apoi pe volumul creditelor", a mai spus Diosi, intr-un interviu acordat NewsIn.

Activele bancii au ajuns, la finalul lunii iunie, la 337,08 miliarde forinti (1,42 miliarde euro), crescand cu 46,6% de la 230 miliarde forinti in iunie 2007. Acest nivel corespunde unei cote de piata de 1,3%.

Volumul total al creditelor a crescut cu 54,4% in primele sase luni din acest an fata de iunie 2007, pana la 249,7 miliarde forinti (984 milioane euro). Cresterea a fost alimentata mai mult de avansul segmentului de retail, cu 70,4%, pana la 138,1 miliarde forinti (544,5 milioane euro) in iunie 2008, in urma cresterii inregistrate pe partea de credite ipotecare si a celor de consum garantate ipotecar (crestere de 13% in al doilea trimestru).

Imprumuturile catre companii au avansat cu 38,4% in intervalul iunie 2007 - iunie 2008, pana la 111,6 miliarde forinti (439,7 milioane euro).

Banca detinea, dupa prima jumatate a anului, o cota de 2,2% din piata pe segmentul creditelor, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de aceelasi interval al anului trecut, si o cota de 0,8% pe segmentul depozitelor, in crestere cu 0,1 puncte procentuale.

Planul initial pentru piata din Romania prevedea acumularea unei cote de 5% dupa 2010, a precizat directorul OTP Bank Romania.

Desi nu se concentreaza pe extindere, OTP Bank vrea sa creasca peste media pietei in asset management, private banking, segmentele ipotecar si IMM. "Nu ne mai luptam pentru volum. Sigur ca sunt afaceri, precum asset management, creditele ipotecare sau segmentul de private banking, in care vom creste peste media pietei", a mai spus Diosi.

Pe de alta parte, raportul intre credite si depozite s-a diminuat sub 200% la jumatatea lui 2008, de la aproximativ 300% anul trecut. Pentru 2009, banca tinteste sa aduca acest raport la 150%.

Depozitele atrase de OTP Bank de la clienti au ajuns la 75,13 miliarde forinti (296 milioane euro) la 30 iunie 2008, in crestere cu 47,8% fata de prima jumatate a anului trecut, insa in scadere cu 3% fata de primul trimestru din 2008.

Pe segmentul pentru populatie, depozitele bancii au avansat cu 53,3% in acelasi interval, in timp ce pe partea pentru companii, volumul depozitelor a crescut cu 41,9% din iunie 2007 pana in iunie 2008.

"Avem, in prezent, o lichiditate mai buna ca media sectorului bancar din Romania. Recent, ne-am extins linia de finantare de la banca-mama. Era pe mai putin de un an si acum actionarul majoritar ne-a extins-o pe o perioada de 5 ani, inca un argument care demonstreaza ca grupul nu are in vedere vanzarea OTP Bank Romania", a completat Diosi.

Desi s-a diminuat fata de sfarsitul lui martie 2008, ponderea creditelor neperformante in portofoliul OTP Bank Romania a ramas ridicata, de 6,6% la 30 iunie 2008 - si in crestere cu peste 4 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Diosi spune insa ca aceasta pondere este artificiala, deoarece este determinata de imprumuturi de valoare ridicata, care, desi nu prezinta probleme de rambursare, sunt incadrate automat in categoria creditelor neperformante, potrivit metodologiei bancii centrale, deoarece sunt considerate riscante.

Directorul OTP Bank Romania a afirmat, de asemenea, ca subsidiara va externaliza aceste imprumuturi catre alte subsidiare din grup, scazand astfel semnificativ rata creditelor neperformante.

"Statistic, unele imprumuturi sunt trecute automat in bilant drept neperformante. Este vorba despre finantarea de proiecte imobiliare sau de start-up, pentru companii care nu au un istoric de plata. Banca Nationala a Romaniei (BNR) include automat aceste imprumuturi in randul celor neperformante, din cauza valorii ridicate, desi ele sunt rambursate foarte bine. Unul dintre motive este faptul ca, in Romania, nu exista reglementari pentru project finance. Vom transfera aceste imprumuturi catre alte subsidiare din grup si, astfel, rata creditelor neperformante in portofoliu va cobori", a explicat Diosi.

In trimestrul al doilea, OTP Bank a preluat de la OTP Bank Romania credite in valoare de 41 miliarde forinti (circa 165 milioane euro n.r.), in mare parte credite ipotecare si de consum cu garantie ipotecara, valoarea totala a creditelor externalizate ajungand la 96,5 miliarde forinti, mai arata raportul bancii-mama.

De asemenea, la jumatatea acestui an, raportul intre costuri si venituri ale bancii a coborat, pentru prima data de la infiintarea OTP Bank, sub 100%. In primul semestru, raportul intre cheltuieli si venituri a avansat cu 50,8% fata de intervalul similar din 2007, ajungand la 95,9%.

Potrivit lui Diosi, banca a deschis, recent, a 105-a unitate la Giurgiu si ar putea adauga doua noi unitati pana in martie 2009, dupa ce, in prima jumatate a lui 2008, reteaua OTP Bank Romania a ramas la nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 104 unitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri