Moneda nationala se tranzactiona ieri seara in apropiere de 3,6250 lei/euro, dupa o sedinta cu fluctuatii reduse ale cotatiilor, ca urmare a expectativei jucatorilor in legatura cu planul de masuri anuntat de autoritatile americane si inaintea sedintei de politica monetara a BNR.

"Leul a avut o evolutie oarecum stabila, cu volatilitate mai mult dimineata. Si pe plan international a fost acalmie, in afara de dolar, care a continuat sa se deprecieze, si de petrol, care s-a scumpit", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala era cotata aproape de 3,63 lei/euro in debutul sedintei si a fluctuat ulterior intr-un culoar strans, de 3,62-3,632 lei/euro. La ora 16:50, bancile cumparau un euro cu 3,6265 lei si il vindeau cu 3,6325 lei.

Cursul de referinta publicat de banca centrala indica o apreciere a leului fata de moneda europeana cu 2 bani (0,54%), pana la 3,6284 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere a leului cu peste 7 bani (2,9%), pana la 2,4915 lei/dolar, de la 2,5661 lei/dolar, cat era vineri.

"Evolutia viitoare va depinde mult de ce se intampla in SUA, de planul de masuri anuntat. Piata este, deocamdata, in expectativa, mai ales ca urmeaza si sedinta de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR)", a mai spus Georgiana Constantinescu.

Consiliul de administratie al BNR se va reuni, joi, 25 septembrie, in penultima sedinta de politica monetara a acestui an, analistii asteptandu-se la incheierea ciclului de inasprire a politicii monetare inceput in octombrie 2007 si care a presupus majorarea dobanzii cheie cu 3,25 puncte procentuale, de la 7% la 10,25%.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,4440 dolari/euro pana peste 1,46 dolari/euro, iar la 16:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4629 dolari/euro.

Joi, administratia americana a facut public un plan de 700 miliarde dolari, prin care incerca sa puna capat celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune din 1929, si a cerut Congresului SUA sa ii permita sa cumpere creante riscante pentru a relansa acordarea de credite.

Presedintele George W. Bush le-a explicat, sambata, americanilor ca sumele fara precedent implicate, care vor ridica datoria publica americana la aproximativ 11.300 miliarde dolari, sunt necesare pentru a evita costul si mai ridicat pe care l-ar impune o criza generalizata.

Banca Nationala a Romaniei a afisat ieri un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,39% pe an, sub cel de 6,55% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 6,89% pe an, de la 7,05% pe an, cat era vineri.

In piata monetara, dobanzile overnight s-au mentinut la 6-8% pe an, mult sub dobanda cheie a BNR, de 10,25%, cu o zi inainte de finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

In licitatia saptamanala de sterilizare de luni, BNR a atras 180 milioane lei in depozite la o saptamana, de la patru banci, cu o dobanda anuala de 10,25%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate