Moneda nationala se tranzactiona marti seara in apropiere de 3,66 lei/euro, dupa o depreciere constanta in prima parte a zilei zilei, pe fondul unor ordine mai mari de cumparare de valuta, asociate cu vanzari mai mici si cu miscari speculative.

"Este greu de spus cat la suta este cauza interna, cat influenta externa si cat speculatie ", a comentat pentru NewsIn dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Tugneanu.

Leul s-a depreciat treptat dupa inceputul sedintei, de la cotatii de sub 3,63 lei/euro pana la un varf de 3,6630 lei/euro. La ora 17, bancile cumparau un euro cu 3,6575 lei si il vindeau cu 3,6600 lei.

Oricum, evolutia monedei nationale a fost decuplata de cea a altor monede cu regim similar din regiune, care au pierdut usor teren pe parcusrul zilei, dar mult mai putin decat leul.

Cursul de referinta publicat marti de banca centrala indica o depreciere a leului fata de moneda europeana trei bani (0,86%), pana la 3,6596 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o apreciere a leului cu un ban (0,41%), pana la 2,4812 lei/dolar, de la 2,4915 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana a avut o evolutie puternic fluctuanta, intre 1,468 si 1,4825 dolari/euro, iar la 17, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4755 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,00% pe an, sub cel de 6,39% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 6,50% pe an, de la 6,89% pe an, cat era luni.

Dobanzile overnight s-au mentinut la 6-7%, marti fiind ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii se asteapta ca dobanzile sa revina in apropierea dobanzii cheie a BNR, de 10,25%, incepand de miercuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate