Decizia a fost luata in urma discutiilor purtate joia trecuta de reprezentantii MEF cu primul ministru, iar propunerea urmeaza sa fie introdusa pentru modificarea Codului Fiscal.

"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de saptamana viitoare, cand vom suspenda pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", a spus Vosganian.

"Nu vom face suspendarea incepand de maine, pentru ca am mari buluceala din piata, iar noi vrem sa reducem imboldul de a vinde si sa-l stimulam pe cel de cumparare", a adaugat el.

Vosganian a mentionat ca, pentru sprijinirea investitorilor de pe piata de capital, va fi aplicata temporar si o modificare a modului de plata a impozitului, in sensul ca pierderile investitorilor pe 2009 sa fie reportate pentru anul urmator.

Citeste si:

"ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r.) nu va fi prea incantata de aceastza veste, dar avand in vedere ca sunt doar cateva mii de investitori, efortul nu va fi extraordinar de mare", a mai spus ministrul.

In prezent, impozitul pentri castigurile din investitii pe piata de capital este de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

In practica, investitorii isi vor putea pastra integral castigurile obtinute in 2009, iar daca vor avea pierderi, le vor putea reporta pentru anul viitor, asa cum se intampla in cazul companiilor, a explicat Vosganian.

"Luam aceasta masura de intarire a bursei pentru a o face sa devina un bun contributor la bugetul de stat", a adaugat ministrul.