Pentru calcului deficitului, a fost folosita estimarea din primavara a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind PIB-ul din acest an, de 475 miliarde lei, la care a fost raportat si deficitul bugetar din primele sapte luni.

"La opt luni avem 1,02% din PIB-ul vechi, de 475 miliarde lei, insa, daca il calculam la noua prognoza, acesta este de 0,88% din PIB", a mai spus Vosganian.

Mai devreme, ministrul declarase ca noua estimare pentru PIB-ul Romaniei din acest an a Comisiei este de 505 miliarde lei.

Citeste si:

Pentru acest an, Executivul si-a programat un deficit al bugetului consolidat de 2,3% din PIB, insa majorarea masiva a cheltuielilor pentru salarii si pensii inainte de alegeri ii face pe multi analisti sa estimeze o depasire a plafonului de deficit de 3% din PIB cerut de Bruxelles.

Vosganian a mai anuntat si o noua programare in avans a unor cheltuieli, precizand ca va propune in sedinta de guvern un act normativ prin care sa se devanseze de la 20 decembrie la 30 octombrie 2008 plata despagubirilor pentru cei care au depus bani in vederea obtinerii unui autoturism Dacia pana in 1989.