"Este vorba de 500 milioane euro in acest an si de alte 300 milioane euro in 2009 care ar trebui sa fie restituite, insa sper sa nu fie cazul, pentru ca banii ar fi luati de la proiectele de mediu", a declarat Vosganian.

Taxa de poluare auto, care a intrat in vigoare la 1 iulie, ar putea fi eliminata si restituita integral - actualizata cu indicele inflatiei -, potrivit deciziei senatorilor, care au modificat in acest sens proiectul ordonantei 50/2008.

Restituirile ar urma sa intre in vigoare la trei luni de la adoptarea ordonantei modificate in Parlament, daca si Camera Deputatilor - for decizional in acest caz - voteaza actul normativ.

Daca Parlamentul va stabili eliminarea taxei de poluare, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) s-ar putea confrunta cu o lipsa de fonduri pentru proiectele demarate in baza ordonantei respective, potrivit oficialilor.

Citeste si:

"Taxa de poluare auto este folosita pentru sustinerea financiara a unor proiecte ce urmaresc imbunatatirea calitatii vietii si a mediului. De aceea, am speranta ca deputatii vor fi suficient de maturi si nu vor trece actul normativ", declara, in urma cu cateva saptamani, secretarul de stat in MMDD Lucia Ana Varga.

Taxa de poluare auto trebuie platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si este calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.

Doar in luna iulie, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a incasat peste 40 milioane euro din aceasta taxa.