Incercand, parca, sa ne obisnuiasca cu surprizele, Ministerul Finantelor si parlamentarii au stabilit, si pentru Codul de procedura fiscala, la fel ca si pentru Codul fiscal, trei date de intrare in vigoare a prevederilor. Marea parte a modificarilor operate la Codul de procedura fiscala urmeaza sa se aplice de la 15 iulie, dar sunt si schimbari ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2006 si 1 ianuarie 2007. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1%, majorare care va inlocui, practic, dobanzile si penalitatile de intarziere. Cota de 0,1% va fi aplicata pentru fiecare zi de intarziere si va putea fi modificata doar anual, prin legile bugetare. In aceste conditii, costul neplatii impozitelor este ridicat la 36,5% pe an.

Revine calculul de tip suveica

De la 1 ianuarie 2007, principala modificare vizeaza ordinea de achitare a obligatiilor. In fapt, se revine la modul de stingere a datoriilor restante aplicabil in perioada 1996-2001, de tip suveica. Astfel, se renunta la prioritatea incasarii creantelor fiscale din anul curent, revenindu-se la prioritatea incasarii obligatiilor fiscale in functie de ordinea vechimii.
In prezent, se sting mai intai toate debitele si mai apoi dobanzile aferente. Cu alte cuvinte, avantajul metodei aplicate la momentul de fata este acela ca, odata stinse debitele, la dobanzi nu se mai calculeaza dobanzi, explica Gabriel Biris, avocat, Salans.

Modificarea nivelului la dobanzile si penalitatile de intarziere de anul acesta va creste costul neplatii impozitului la 25,2% pe an, ceea ce reprezinta o scadere de 2,7% fata de costul actual.

Gabriel Biris, avocat Salans

Pe cata vreme, din 2007, calculul in suveica va genera un volum cu mult mai mare de majorari de intarziere. Procedeul la care se intentioneaza a se reveni nu are in vedere justificarea economica a mecanismului existent in prezent si este cu mult mai complicat, apreciaza Justinian Cucu, consultant fiscal, Global Tax Management.

Asa cum aratam anterior, majoritatea schimbarilor intervenite in Codul de procedura fiscala are ca termen de aplicare, insa, data de 15 iulie. In principal, noutatile introduse de Finante si de comisiile de specialitate ale Parlamentului sunt cele referitoare la introducerea compensarii din oficiu (de drept), transferarea prevederilor referitoare la solutia fiscala individuala anticipata din Codul fiscal, introducerea de noi reglementari privind tertul poprit, majorarea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere si introducerea de noi reglementari privind comunicarea actelor administrative.

Dar, sa le luam pe rand. Compensarea din oficiu, masura asteptata de foarte multi dintre agentii economici, a fost, in final, reglementata. Noul Cod de procedura fiscala prevede ca organul fiscal poate efectua compensarea din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce. In acest fel, sa speram, vor fi regularizate fluxurile financiare si se vor reduce timpii de asteptare pentru rambursari.
In vederea recuperarii mai rapide a banilor de la tertii care au relatii comerciale sau de alta natura cu o societate aflata in dificultate financiara, tertii sunt tinuti sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.

Atentie la comunicarea actelor administrative!

O alta noutate introdusa de noul Cod de procedura fiscala se refera la comunicarea actelor administrative. Se instituie, ca varianta de comunicare in toate situatiile, procedura afisarii concomitente, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unui anunt, in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. Actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.

In conditiile in care noua varianta este cu mult mai putin costisitoare decat precedenta, ba chiar si decat transmiterea prin posta a actelor administrative, administratia fiscala va fi tentata sa utilizeze exclusiv aceasta varianta, care, in mod firesc, nu asigura o comunicare corecta a actului administrativ, spune Justinian Cucu, Global Tax Management. Textul articolului ar fi trebuit completat in cel mai scurt timp cu prevederea potrivit careia aplicarea procedurii de comunicare a actului administrativ prin afisare sa se faca numai dupa ce nu a fost posibila comunicarea prin posta cu confirmare de primire.
Doar asa vor fi evitate abuzurile si respectarea dreptului fundamental al contribuabilului de a fi informat in mod efectiv si nu numai formal, comenteaza Cucu.

Intre schimbarile aduse Codului de procedura fiscala se numara si niste masuri a caror justificare ori forma este discutabila, cum sunt cele privind comunicarea actelor administrative.

Justinian Cucu, consultant Global Tax Management

Noul Cod prevede majorarea, anul acesta, a penalitatilor datorate pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale la 0,6% pe luna. Dobanzile de intarziere vor scadea la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Centrale, plus 10%. Dobanzile de intarziere vor fi la un nivel de 18%, comparativ cu 21,9% cat este in prezent, arata Gabriel Biris.

Singura solutie pentru a evita plata de penalitati este aceea de a cere organului fiscal sa inceapa formal executarea silita prin comunicarea somatiei, fara a mai fi efectuate sau duse la capat masuri efective de executare silita. Potrivit Codului de procedura fiscala, penalitatea se datoreaza pana la data inceperii executarii silite. In acest fel, daca executarea silita nu este si finalizata, un contribuabil poate beneficia practic de efectele unei inlesniri la plata, comenteaza Justinian Cucu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri