Anuntul achizitionarii operatiunilor bancare ale Wachovia Corp, aflata in criza financiara, de catre Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a sporit nelinistea jucatorilor, chiar si in conditiile in care oficialii americani au spus ca guvernul va acoperi datoriile ipotecare ale bancilor prin pachetul de masuri de 700 miliarde dolari, aflat in dezbatere in Congres.

Titlurile bancii Wachovia s-au depreciat cu peste 60% in predeschiderea sedintei de tranzactionare de luni, inainte ca oficialii bancii centrale americane, Federal Reserve, sa anunte preluarea de catre Citigroup.

Temerile privind situatia financiara a Wachovia s-au accentuat dupa falimentul bancii Washington Mutual, de saptamana trecuta.

Citeste si:

Indicele futures pentru cele mai mari 500 de companii listate la Bursa in Statele Unite (S&P 500) a coborat cu 20 puncte sub nivelul considerat corect dupa o formula de calcul care tine cont de dobanzi, dividende si durata pana la scadenta contractelor.

De asemenea, indicele futures Dow Jones (DJIA) a coborat cu 157 puncte, iar Nasdaq 100 a scazut cu 30 puncte.

In Europa, guvernul britanic a nationalizat banca de credite ipotecare Bradford & Bingley, in timp ce grupul bancar si de asigurari Fortis a fost partial nationalizat de guvernele belgian, olandez si luxemburghez. Ingrijorarile din sectorul bancar au provocat pierderi si pe pietele din Asia.