Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si-a propus sa emita, in trimestrul IV din acest an, titluri de stat in valoare de 7 miliarde lei (circa 1,9 miliarde euro), cea mai mare parte a acestora, respectiv 3 miliarde lei, urmand sa fie atrasa in luna octombrie.
In primele noua luni ale anului, Finantele au contractat 5,7 miliarde lei. Cumulat cu suma estimata pentru octombrie - decembrie 2008, valoarea totala a emisiunilor de titluri de stat ar urma sa depaseasca cu 15,4% volumul de 11 miliarde lei programat initial pentru acest an.

Suplimentarea cu 1,7 miliarde lei a valorii titlurilor de stat se datoreaza, pe de o parte, cresterii necesarului de finantare a deficitului bugetar si a refinantarii datoriei publice guvernamentale, care au la baza evolutia economica peste asteptari a Romaniei din acest an, iar, pe de alta parte, reducerii intrarilor din creditele externe, care fusesera luate in calcul ca sursa de finantare a deficitului bugetar la inceputul anului.

In ce priveste structura pe maturitati a titlurilor de stat, in trimestrul IV vor fi redeschise emisiunile de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadenta la 3 si 5 ani, urmand a fi lansata si o emisiune noua cu scadenta la 10 ani. De asemenea, vor fi emise certificate de trezorerie scadente la 6 si 12 luni.

Astfel, in luna octombrie, vor fi derulate emisiunile cu valorile cele mai ridicate, statul urmand sa imprumute 3 miliarde lei. Cele doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, din 2 octombrie si 16 octombrie ar putea aduce la buget 1 miliard lei, in timp ce din emisiunile de certificate de trezorerie, care vor avea loc pe 8 si 22 octombrie, se estimeaza obtinerea a 2 miliarde lei.

Pe 6 si 20 noiembrie vor avea loc licitatii pentru obligatiuni de tip benchmark, in valoare de cate 500 milioane lei fiecare, iar pe 4 si 18 decembrie vor fi lansate alte licitatii, cifrate tot la 500 milioane lei fiecare.

In schimb, pentru certificatele de trezorerie cu discont, emisiunile din 12 si 26 noiembrie se vor cifra la cate 500 milioane lei fiecare lei, la aceeasi valoare urmand sa se situeze si emisiunile din 10 si 24 decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri