"CSSPP a solicitat ca sumele la pensia facultativa sa reprezinte procente variabile din venit - in functie de categoria de venit a participantului - si sa fie exprimata in lei, fata de situatia curenta in care deductibilitatea are un plafon fix, anual, de 200 de euro in fiecare caz - atat pentru angajat, cat si pentru angajator - si este exprimata in euro", au mentionat oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)
.
Angajatorii vor calcula mai usor sumele la pensiile private facultative daca deductibilitatea este exprimata in lei, sustine arbitrul pensiilor private si sustine ca nivelul deductibilitatii ar trebui sa fie mai mic cu cat veniturile participantilor sunt mai mari.

"Majorarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative (pilonul III) va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, dupa ce va fi inclusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal", a declarat vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, citat de NewsIn.

"Agajatorii si angajatii isi vor reduce astfel costurile cu circa 30%, in conditiile in care cei 250 euro nu vor mai fi considerati venit salarial, pentru care nu mai sunt percepute taxele pentru somaj, contributii pe asigurari sociale (CAS) si de sanatate", a explicat Giurescu.

In prezent, contributiile la pensiile facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator si sunt scutite de impozitul pe venit de 16% pentru angajati (sau pe profit pentru angajatori).

Citeste si:

Potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), marirea plafonului de deductibilitate va fi insotita de modificarea bazei din care se va deduce contributia.

"Contributia medie a celor peste 120.000 de participanti la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) este de pana la 200 euro, suma echivalenta cu cea deductibila, ceea ce arata ca piata este dependenta de masuri fiscale. Asfel, orice majorare a pragului de deductibilitate va crea efecte benefice asupra sistemului de pensii facultative", au mai spus reprezentantii arbitrului de pensii private.

CSSPP a inaintat Ministerului Economiei si Finantelor o adresa prin care cere majorarea deductibilitatii fiscale la pensiile private facultative (pilonul III) atat pentru angajat, cat si pentru angajator, pana la cel mult 3.500 lei pe an pentru fiecare dintre acestia, potrivit datelor CSSPP.