CSSPP a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) ca deductibilitatea la fondurile de pensii facultative, care ar putea fi de 250 euro din 2009 pentru fiecare angajat, sa fie exprimata in lei si sa difere in functie de veniturile clientilor, au spus reprezentantii CSSPP, citati de NewsIn.
"CSSPP a solicitat ca sumele la pensia facultativa sa reprezinte procente variabile din venit - in functie de categoria de venit a participantului - si sa fie exprimata in lei, fata de situatia curenta in care deductibilitatea are un plafon fix, anual, de 200 de euro in fiecare caz - atat pentru angajat, cat si pentru angajator - si este exprimata in euro", au mentionat oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)
.
Angajatorii vor calcula mai usor sumele la pensiile private facultative daca deductibilitatea este exprimata in lei, sustine arbitrul pensiilor private si sustine ca nivelul deductibilitatii ar trebui sa fie mai mic cu cat veniturile participantilor sunt mai mari.

"Majorarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative (pilonul III) va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, dupa ce va fi inclusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal", a declarat vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, citat de NewsIn.

"Agajatorii si angajatii isi vor reduce astfel costurile cu circa 30%, in conditiile in care cei 250 euro nu vor mai fi considerati venit salarial, pentru care nu mai sunt percepute taxele pentru somaj, contributii pe asigurari sociale (CAS) si de sanatate", a explicat Giurescu.

In prezent, contributiile la pensiile facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator si sunt scutite de impozitul pe venit de 16% pentru angajati (sau pe profit pentru angajatori).

Potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), marirea plafonului de deductibilitate va fi insotita de modificarea bazei din care se va deduce contributia.

"Contributia medie a celor peste 120.000 de participanti la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) este de pana la 200 euro, suma echivalenta cu cea deductibila, ceea ce arata ca piata este dependenta de masuri fiscale. Asfel, orice majorare a pragului de deductibilitate va crea efecte benefice asupra sistemului de pensii facultative", au mai spus reprezentantii arbitrului de pensii private.

CSSPP a inaintat Ministerului Economiei si Finantelor o adresa prin care cere majorarea deductibilitatii fiscale la pensiile private facultative (pilonul III) atat pentru angajat, cat si pentru angajator, pana la cel mult 3.500 lei pe an pentru fiecare dintre acestia, potrivit datelor CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri