Leul a pierdut aproape trei bani (0,71%), pana la 3,7603 lei/euro, la cursul de referinta al bancii centrale, nivel neatins de sase luni si jumatate, intr-o evolutie dictata de aversiunea la risc a investitorilor ce afecteaza intreaga regiune, dar mai ales piata romaneasca.
Moneda nationala nu a mai avut o cotatie atat de joasa din 17 martie 2008, cand banca centrala anunta un curs de referinta de 3,7608 lei/euro. Ieri, BNR afisase un curs de referinta de 3,7336 lei/euro.

"Leul se depreciaza in continuare, apropiindu-se de pragul de 3,80 lei/euro. Investitorii s-au indreptat inspre dolar, dupa ce Senatul a aprobat planul Paulson si a mai sporit increderea. Toata lumea este speriata sa nu ramana in lipsa de lichiditate, mai ales ca aceasta criza se va prelungi", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu.

Leul a deschis sedinta valutara la cotatii apropiate de cele de ieri seara, sub 3,75 lei/euro, dupa s-a depreciat pana la cotatii peste 3,77 lei/euro. La ora 13:45, bancile cumparau un euro cu 3,7725 lei si il vindeau cu 3,7785 lei.

In regiune, zlotul polonez era cotat sub 3,40 zloti pe euro, dupa ce pierduse teren pana peste 3,42 unitati/euro, in timp ce forintul se tranzactiona in apropiere de 243 forinti/euro, dupa o depreciere la 244 forinti/euro.

"Este o lipsa de incredere fata de intreaga regiune. Insa forintul si zlotul si-au mai revenit, dupa deprecierea din prima parte a zilei. Pe noi ne-a lovit mai puternic, se fac mai multe speculatii", a mai spus Florin Cosntantinescu.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR, arata o depreciere cu aproape sapte bani (2,43%) a leului, pana la 2,7017 lei/dolar, de la 2,6387 lei/dolar, cat era ieri.

Pe pietele internationale, dolarul si-a continuat aprecierea fata de moneda europeana de la 1,4025 pana la 1,3856 dolari/euro, dupa care a intrat pe o tendinta de usoara depreciere, pana la 1,39 dolari/euro. La 13:45, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3907 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,58% pe an, usor peste cel de 13,54% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat pana la 14,59% pe an, de la 14,37% pe an, cat era ieri.
Dobanzile overnight se mentin la 13-15% pe an, nivel cu mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri