Fondurile de pensii obligatorii vor putea sa faca investitii in produse structurate complexe precum contractele "forward" si instrumente derivate, doar pentru acoperirea riscului valutar si a riscului de dobanda, potrivit unui proiect de norma lansat spre dezbatere publica.
Noul proiect de norma vine cu detalii privind aplicarea prevederilor legii in domeniul investitiilor fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II), care este "de maxima importanta pentru functionarea sistemului de pensii private", potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit legislatiei actuale, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

Potrivit noului proiect de norma lansat spre dezbare publica, fiecarui fond de pensii administrat privat i se va asocia un grad de risc - scazut, mediu sau ridicat -, pe baza unui punctaj stabilit in baza prevederilor normei 7/2007, privind prospectul schemei de pensii private.

Proiectul de norma detaliaza, totodata, plasamentele pe care le pot efectua fondurile de pensii administrate privat, in baza legislatiei in domeniu si a structurii de portofoliu autorizate de catre CSSPP si introduce sublimite in ce priveste investitiile efectuate.

Investirea in instrumente financiare derivate va fi permisa doar pentru acoperirea riscului valutar si a riscului de dobanda, potrivit proiectului de norma.

Administratorul fondului de pensii va notifica CSSPP, in prealabil, cu privire la investitiile in instrumente financiare derivate pe care intentioneaza sa le faca, iar notificarea va fi insotita de analiza fiecarui instrument financiar in care se va investi, inclusiv calculele de evaluare a riscului, se mai spune in comunicat.

Proiectul de norma stabileste regulile de investire a activelor fondurilor de pensii
administrate privat si contine, printre altele, prevederi cu privire la atributiile si obligatiile administratorului referitoare la activitatea de investire sau reguli de administrare a riscului.

Prin elaborarea acestei norme, CSSPP pune accent pe crearea unui cadru sigur si eficient in administrarea activelor participantilor care activeaza pe piata pensiilor obligatorii.

Astfel, administratorii vor investi activele fondurilor de pensii private obligatorii numai cu respectarea politicii investitionale autorizate de catre CSSPP si a legislatiei in domeniu.

De asemenea, administratorii vor avea obligatia sa asigure diversificarea portofoliului fondului de pensii obligatorii in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad crescut de lichiditate.

Administratorul unui fond de pensii private obligatorii nu poate sa externalizeze
activitatile de administrare si investire a activelor, in sensul transferarii de atributii pe baza de contract sau incredintarii executarii anumitor obligatii catre un alt administrator sau catre o societate comerciala.

Pentru protejarea investitiilor, proiectul de norma prevede utilizarea de catre administrator a un sistem de administrare a riscului, care sa ii permita monitorizarea si cuantificarea, in orice moment, a riscului asociat pozitiilor si influenta acestora la profilul de risc general al portofoliului, se mai spune in comunicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri