Comisioanele pentru decontarea platilor de mare valoare sau urgente in sistemul ReGIS vor fi cu 33 la suta mai mici, incepand cu data de 8 august, si vor fi suportate doar de platitor, primele reduceri fiind efectuate incepand cu data 8 aprilie.

Astfel, pana la data de 8 aprilie 2005, comisionul unei tranzactii era de 30 de lei noi, din care 15 lei reprezentau comisionul pentru participantul platitor si 15 , comisionul pentru participantul beneficiar.

In prezent, comisionul unei tranzactii este de 22,5 lei noi, din care 15 reprezinta comisionul pentru participantul platitor si 7,5 , comisionul pentru participantul beneficiar, iar incepand cu 8 august, comisionul de tranzactie va fi de 15 lei, intreaga valoare urmand a fi achitata de participantul platitor.

Decizia BNR de a reduce treptat comisioane aferente participarii la sistemul ReGIS, se bazeaza pe influenta favorabila a modernizarii sistemului de plati, precum si pe respectarea principiului recuperarii costurilor aferente operarii si mentenantei sistemului, conform standardelor europene si internationale stabilite de Banca Centrala Europeana si Banca Reglementelor Internationale.

Sistemul ReGIS este un sistem cu decontare pe baza bruta in timp real, care asigura schimbul de instructiuni de plata intre participanti si decontarea finala a transferurilor de fonduri aferente acestora in mod continuu, tranzactie cu tranzactie, precum si decontarea finala a pozitiilor nete provenite de la sistemele cu decontare pe baza neta si a transferurilor de fonduri aferente operatiunilor cu instrumente financiare.