Criza mondiala actuala complica sarcina fondurilor de pensii de a obtine randamente pozitive si obliga la o expunere cat mai mica pe bursa, insa reprezinta, in acelasi timp, o oportunitate de a cumpara ieftin actiuni si de a obtine castiguri bune dupa ce piata revine pe plus, spun administratorii.
"Multe actiuni s-au ieftinit puternic si constituie ocazii foarte bune de plasamente financiare. Fondurile de pensii care investesc astazi inteligent, pe termen lung, vor aduce anii viitori castiguri foarte atractive pentru clientii lor, dupa ce pietele de capital isi vor reveni", a declarat, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, citat de NewsIn.

Criza financiara mondiala, care a scos pe tusa nume mai ale pietei financiare mondiale, precum Lehman Brothers, a zguduit din temelii pietele de capital din lume, iar bursa romaneasca nu a facut exceptie.

De la inceputul acestui an, indicele BET al celor mai lichide actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 55,7% din valoare, in timp ce indicele sectorial BET-FI al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), printre cele mai lichide din piata, a scazut cu peste 65%.

Caderea bursei a lovit puternic si instrumentele financiare care se bazau pe plasamente la bursa, precum fondurile mutuale in actiuni.

Insa Andanut considera ca este important ca administratorii sa nu se sperie de criza si sa vada in ea oportunitatile de investitii, "evident in conditii de siguranta pentru participanti".

Andanut a adaugat ca, in contextul economic de pe plan mondial, Allianz-Tiriac Pensii Private a marit si mai mult gradul de prudenta.

"Am redus expunerea pe actiuni listate, pe care vom reveni semnificativ la cumparare atunci cand analizele si studiile noastre ne vor arata ca este momentul", a mentionat el.

Seful de Allianz-Tiriac Pensii Private a adaugat ca, in prezent, compania investeste mai mult in titluri de stat si depozite bancare, care ofera randamente bune pe moment, dar si in obligatiuni private tranzactionate. El sustine ca tendinta de "fuga de actiuni" este vizibila la nivelul intregii piete.

"La sfarsitul lunii august, fondul AZT Viitorul Tau avea plasamente de circa 4% in actiuni listate, fata de o medie de 4,2% la nivelul pietei. Cuvantul de ordine este 'prudenta'", a mai spus Andanut.

Directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, crede ca "trebuie sa privim perioadele de corectie pe pietele financiare nu numai prin prisma volatilitatii ridicate, ci si ca oportunitate de a achizitiona instrumente sub sau aproape de valoarea lor fundamentala".

Bunea considera ca in prezent "nu exista o marja de manevra prea mare pentru strategiile de investitii ale fondurilor de pensii".

Astfel, ea crede ca 65-70% din active ar trebui investite in continuare in titluri de stat, a caror oferta nu este prea variata.

"Performanta investitiilor trebuie gandita pe perioade lungi si nu caracterizata de comportament investitional pe termen scurt", a mai spus Bunea.

Randamente slabe pe termen scurt, sanse mici de a gasi piete de incredere

"Pe termen scurt performantele sunt afectate. Este imposibil sa obtii randamente cu adevarat spectaculoase, in conditiile in care toate pietele scad", a explicat seful ING Fond de Pensii, care a adaugat ca majoritatea fondurilor de pensii au expunere relativ scazuta pe actiuni si au trecut cu bine prin "furtuna".

Bunea mentioneaza ca randamentul fondurilor de pensii trebuie calculat pe perioade de saptamani sau luni, in conditiile in care toti administratorii au politica de investitii pe termen foarte lung.

Directorul executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, crede ca"impactul crizei internationale asupra pietei pensiilor private din Romania este unul indirect".

El a aratat ca ar putea fi afectate randamentele, insa in prezent expunerea pe actiuni este destul de mica, ceea ce face ca impactul sa fie nesemnificativ.

"Ne-am adaptat la conditiile pietei si ne-am orientat catre obligatiuni, titluri de stat si in fonduri de investitii. Am vandut actiuni pana am ajuns la o pondere de circa 1% in ultimele patru-sase saptamani", a explicat Voicu, pentru NewsIn.

In aceasta perioada de criza "se reduc sansele de a gasi o piata de investitii de incredere", considera directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

"Generali Fond de Pensii profita momentan de norma care ne ingaduie sa avem mai multi bani in depozite. Nu vrem sa ne schimbam strategia de investitii", a mentionat Vreme, care s-a aratat optimist cu privire la evolutia piatei de capital in perioada urmatoare.

El a mentionat ca Generali Fond de Pensii vrea sa investeasca pe termen lung, motiv pentru care nu este cazul sa isi faca griji pentru perioade mai dificile din acest moment.

Directorul general AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, spune ca nici castigurile, dar nici pierderile nu vor fi foarte mari in aceasta perioada.

"Asteptarile administratorilor si ale pietei, in general, sunt legate de intregul context defavorabil, astfel incat se mizeaza mai degraba pe o conservare a capitalului si o limitare a potentialelor pierderi", a explicat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri